Castell de Llorenç / Llorenç del Penedès / Baix Penedès

Situació: A Llorenç del Penedès, població de la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Diferents dates segons les fonts. Si prenem les de Patrimoni.Gencat, segle XVIII, però de fet deu d’haver estat documentat força abans.

Estat: Aparenta un bon estat. De propietat privada. L'edifici actual és un casal refet durant el segle XIX tot i que conserva elements antics. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 21/04/2007:

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret, que no pot amagar la considerable presència del castell.

Localització: N 41 17 04.06 E 01 33 07.60 – Altitud: 161 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Llorenç del Penedès, ens complau extreure un fragment d’informació, extractada:

La vila és a la vora de l'antic castell de Llorenç, del qual troben les primeres referències datades a l'inici del S. VIII (710-712). El Castell ha sofert diverses transformacions al llarg dels temps. Al segle XIV va passar a mans dels prelats de Tarragona, els quals van ordenar la construcció de l'església. A partir de l'edificació de l'església es quan el poble comença a créixer i es formen nous carrers.

En el transcurs del mateix segle, el castell va passar a ser propietat del senyor Bernat de Tous, que adquirí la seva jurisdicció, juntament amb la del castell de Lleger, nucli que va estar unit a Llorenç del Penedès fins al s. XIX.

En el segle XVII a Llorenç encara pervivia el règim feudal. El volum de rendes pagades per la població humil a l'església era considerable. Altres propietaris del castell de Llorenç van ser la família Ponç, els Desbosc (s. XVII), els Foixà (s. XVIII) i els barons de Maldà.”

Edificacions properes: Envoltant aquesta població, i relativament a la vora, hi ha algunes altres edificacions. Per localitzar-les, es pot desplegar el  Mapa Google disposat en aquesta mateixa pàgina.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.