Torre colomer – Bescaran / Alt Urgell

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista del poblet de Bescaran. Darrere les últimes cases, apareix la torre colomer .

torre-colomer-bescaran-110612_509_0

Torre colomer de Bescaran. Als peus Bescaran.

torre-colomer-bescaran-110612_506_0

Interior de la torre.

I T I N E R A R I 


Situació: A la faldilla d'una petita elevació que domina el llogaret de Bescaran nucli de població del municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell)  – (Lleida).

Època: Segles XII - XIV – (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Relativament ben conservada. L'interior és lliurament accessible, tot i que la porta d'entrada és molt baixeta. No hi ha sostre.

Accés - Visitada el 12/06/2011:

Procedents de Puigcerdà i circulant per la carretera N-260 en sentit La Seu d'Urgell, entre els PK 222/223 (N 42.36013 E 01.51438) prenem una desviació a la dreta anunciada per anar a Bescaran.

Passem pel poble d’Estamariu i arribem a Bescaran, pujant fins dalt de tot del llogaret on trobem una placeta on hem aparcat   (42.40432 01.54432) còmodament el cotxe. Al davant, en el mateix sentit en que hi hem arribat, arrenca un corriol, planer, inicialment amb parets de pedra seca a la nostra dreta, i un petit caient a l’esquerra, per on continuem, a peu.

Deixem a la nostra dreta, successivament, un petit hort; més endavant una construcció de pedra que sembla ser un dipòsit d’aigua perfectament mimetitzat en l’entorn i de seguida cal estar atents a localitzar a la dreta, l’inici d’un petit i imprecís sender (*), sense cap indicació, que s’enfila de forma decidida, per on continuem.

Al cap de ben poc, a la dreta, ja és visible l’edificació que busquem.

La descoberta es pot fer en uns 10/15 minuts.

Cal anar amb compte: als peus de la cara de la torre que dona al poble, hi ha disposats uns ruscos d’abelles ...

(*) Si arribats a aquest punt, continuéssim endavant, al cap d'uns 10/15 minuts arribaríem a un lloc on un petit pont amb baranes de ferro travessa el riuet que durant tot el camí ens ha acompanyat per l'esquerra, amb força soroll d'aigua i boniques vistes a les muntanyes, amb algun que altre vistós salt d'aigua visible a la llunyania.

Localització: N 42.40420 E 01.54507. Altitud: 1.404 m.

Altres:

  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

" Descripció

Colomer en forma de torre que fa, interiorment, 3 X 4 m i té uns murs de 70 cm de gruix. L'aparell dels murs és de pedra del país sense desbastar, excepte a les cantonades. Hi ha restes d'arrebossat.

A l'interior hi ha uns sis-cents seixanta nius, disposats en filades regulars. Hi ha una finestra a uns 4 m d'alçada i dos ràfecs amb lloses de pissarra a la part superior de l'edifici que donen la volta sencera.

Notícies històriques

Hi ha un testimoni indirecte de l'origen medieval del colomer. El 1497 es redactà un capbreu a Bescaran, en el qual una de les partides, on hi ha el colomer, és anomenada Palomera, denominació que encara perdura avui.

Bescaran tingué estrets lligams amb el vescomtat de Castellbó, cosa que explicaria l'existència del Colomer, construcció estretament lligada amb el vescomtat."

Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

  • Es recomana una visita a la web de RACO – Revistes catalanes amb accés obert – on  a la pàgina ANNALS – volum 34 (2001), s'ofereix l'oportunitat de veure i/o descarregar un fitxer en PDF(“ El casal i els colomers medievals del Bertran (Albanyà” ), que és un interessant, extens i ben documentat treball sobre les Torres colomer.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.