Campanar de Sant Martí de Bescaran – Bescaran / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A  Bescaran, entitat de població i entitat municipal descentralitzada del municipi de les Valls de Valira, a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: incoat BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 12/06/2011:

El trobarem al cementiri de la població. En qualsevol cas, la seva alçada, no passa gens desapercebuda.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

El campanar de l'antiga església de Sant Martí de Bescaran resta com una estructura isolada i fora de context dins el cementiri del poble.

L'església era una construcció romànica bastida al lloc de l'antic monestir de Sant Martí de Bescaran, de fundació episcopal i annexat el 914, quan ja era abandonat, a Sant Sadurní de Tavèrnoles.

L'església preromànica del monestir degué subsistir com a parròquia fins a la construcció de l'església romànica, de la qual només en queda el campanar, tot i que el 1910 encara se'n conservava un fragment de mur de la nau.

El campanar, fet de parament petit i regular, és una torre de secció quadrada amb coberta de lloses de pissarra.

Els tres pisos superiors (hi ha sis pisos en total), dividits per un fris d'arcuacions cegues, tenen finestres geminades, algunes d'elles tapiades.

És una construcció romànica dels segles XI-XII.

Bescaran és esmentat a l'Acta de Consagració de la Seu d'Urgell de l'any 839.”

• Teníem i tenim dubtes de com catalogar aquesta construcció en aquestes pàgines: torre o església ... Ens hem decantat per aquest darrer terme.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

Bescaran

Vistes de Bescaran

A la fotografia: en primer terme, a la dreta, la torre del Campanar de Sant Martí de Bescaran.
Al fons, la torre colomer de Bescaran

Vistes de Bescaran

És una encantadora raconada del nostre país. Tant se val, de pujada o de baixada, anar-hi és una pura delícia per contemplar els preciosos paisatges que l'envolten:

És força gratificant fer una volteta a peu, sense preses, pels carrers del poble:

Si fem un passeig pel camí indicat a (*) – Torre colomer de Bescaran, podrem gaudir d'aquestes boniques vistes: