Mas de la Torre d’en Rosés – Girona / Gironès

Valoració: 2 vots.
espereu…

D'entrada hem de dir que hem tingut la fortuna de trobar-hi el Sr. Josep Maria Muñoz Casadevall, copropietari d'aquest mas, i al seu nebot, que ens han donat tota classe de facilitats per poder fer aquest petit reportatge gràfic de casa seva, alhora que ens han donat tota mena d'informacions.

La xerrada ha estat d'alló més cordial i profitosa.

Des d'aquesta pàgina, de nou els hi donem les gràcies per les seves atencions.


 IMPORTANT – En una pàgina web de Patrimoni.Gencat, aquesta edificació, també apareix  esmentada amb el nom de Torre Mirona.

Amb l'autoritat que li confereix el ser el propietari d'aquesta edificació, el Sr. Josep Maria Muñoz ens diu que no és correcta aquesta denominació.

Que en qualsevol cas, altres noms d'antics propietaris, podrien ser vàlids: els d’en Cerdà i de Bofill, o el de Simona. Aquest darrer nom, ha estat confirmat amb posterioritat pel sr. Josep Maria Oliveras (UOC - Universitat oberta de Catalunya), a qui hem conegut, durant una visita a la finca de la Casa del Marqués de Camps (Mas Ribot), a Salt.

Sembla ser que aquestes manifestacions es poden documentar fefaentment, si cal, amb els documents històrics - familiars d'aquest mas, que hi ha dipositats a l'arxiu municipal de l'Ajuntament de Salt.

Així doncs, deixem constància d'aquesta circumstància.


F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A les rodalies de Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès, i capital de la província de Girona.

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bon estat, tenint en compte la seva edat. Tot i la seva antiguitat, encara està habitat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Torre Mirona - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitat el 07/07/2016:

Com a punt d’inici hem determinat que, amb l'ajuda del nostre TomTom  ens hauríem de dirigir cap a un lloc de Girona, (41 59 19.7 02 49 36.8), on trobaríem l’església del Monestir de Sant Pere de Galligants, a la confluència dels carrers de Santa Eulàlia i Sant Daniel.

Des d’aquest lloc (*) continuarem per aquest darrer carrer, seguint les indicacions que ens dirigeixen a la vall de Sant Daniel.

Sobrepassarem aquest Monestir de Sant Daniel, circulant ara pel Camí dels Àngels, fins arribar a un punt situat a 41 59 14.0 02 50 23.0 (1) on hauríem de continuar per la dreta (hi ha un indicador), però un cartell prohibeix la continuació motoritzada.

Aparquem el cotxe al voral del camí, i ens disposem a continuar a peu.

Ben aviat trobem una desviació a la dreta, sense indicació, per on seguirem (2), 41 59 12.8 02 50 26.6, en lleugera baixada (Deixem una edificació a l'esquerra), fins arribar a un mas conegut amb el nom de can Magranetes, passarem pel davant mateix de la façana, saludats per un parell de gossos cridaners i aquí haurem de buscar el començament d'un discret camí que una vegada localitzat, ens conduirà fins l'entrada d'un camp.

Vorejant per la dreta aquestes terres, arribarem ben aviat al mas, que ja es veurà de seguida.

Us oferim un planell d'aquesta darrera part del camí, que esperem que us aclareixi qualsevol dubte.


ALTERNATIVA

Una vegada a casa, amb la còmoda perspectiva que facilita el coneixement del terreny que hem trepitjat, pensem que podem oferir una alternativa vàlida, tot i que tant sols varia la darrera part del recorregut.

Segurament serà més clar el tram final del camí, més ample, que sens dubte fan servir els habitants de la masia per arribar a casa seva.


Localització: N 41 59 04.8 E 02 50 42.5 - Altitud : 103 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2016):

Castell-palau gòtic amb una destacada torre de defensa.

Les diverses reformes modernes i contemporànies possiblement han modificat notablement els espais exteriors i interiors, on hi hauria un clos original del qual en romanen poques parts.

Actualment el conjunt d'edificacions composen un conjunt tancat al voltant d'un pati amb dos nivells, on l'edifici principal es situa a l'oest, la torre de defensa, originalment exempta, al nord, un mur de tanca al sud on hi ha la porta d'accés al pati, i dues edificacions menors i un tram d'un mur de tanca a l'est, sector possiblement més modificat.

L'edifici principal és un palau gòtic, possiblement d’entre els segle XV i XVI, de planta baixa i dos pisos, que conserva diverses portes i finestres gòtiques i d'altres de posteriors.

Hi ha nombroses espitlleres a totes les façanes, fins i tot en la que dóna al pati interior i hi destaca el perímetre original amb merlets, avui tapiats, de mantellet a la façana sud.

 A l'interior es conserven diverses estructures originals gòtiques o fins i tot anteriors, com accessos tapiats i voltes de canó.

El pati sembla haver estat molt modificat en època moderna, mostrant actualment dos nivells separats per un mur de contenció amb arcs escarsers.

 El clos que hauria actuat com a mur defensiu original es conserva especialment en el sector sud, on hi ha dues espitlleres, mentre que per l'est sembla haver estat modificat per la construcció del edificis emprats per usos agrícoles.

La torre és de quatre pisos, molt ben conservada, amb un parament treballat de carreus repicats i amb cadena cantonera.

 La planta és quadrada, aproximadament de 5 metres per costat.

 Conserva importants elements defensius en totes les façanes i destaca el coronament de merlets amb permòdols per mantellets en tot el perímetre, presentant-ne tres a cada una de les façanes.

A la façana est, on els merlets estan tapiats, disposa la torre d'una tronera; a la façana nord hi ha dues troneres espitllerades, al primer i segon pis; a la façana sud també hi ha espitlleres i finestres de llinda plana i, possiblement, no coetànies a la torre, amb troneres espitllerades; a la façana oest destaca una lladronera en el segon pis.

 La planta baixa actual havia estat la capella, de la que en resten els arrancaments de volta gòtics motllurats.

 La construcció de la torre, pel parament visible, és probablement anterior a l'edifici principal.

Notícies històriques

A l’interior de la torre es conserven dues llindes amb les dates 1595 i 1668.”


  • Concretament, aquesta darrera llinda, diu el sr. Muñoz que no és "original", que es va extreure i traslladar aquí des d'una altra edificació.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: