Ermita de Sant Quirze de Subiradells – Taradell / Osona

Situació: A les afores de Taradell, vila i municipi de la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat, restaurada. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 26/07/2008:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència del viatger. Com a orientació, podem dir que hem situat les coordenades de destí en el mapa de Google, simulant diversos llocs d'origen i ens ha dissenyat correctament l'itinerari per accedir-hi.

Localització: N 41 52 49.9 E 02 17 55.2 - Altitud: 642 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Descripció

Edifici religiós. Ermita d'una sola nau (5mx7m), l'absis és de forma semicircular i orientat a llevant, és cobert amb lloses que descriuen cercles concèntrics. El mur de ponent presenta un òcul abalat i un campanaret d'espadanya damunt el capcer, cobert a dues vessants i amb campanes i refondit en el mur.

La part de tramuntana és cega. Per tant les úniques entrades de llum són l'òcul de ponent i la finestra amb esplandit a l'absis. La nau també és coberta amb lloses. L'aparell constructiu és força regular i està format per gresos grocs, grisos i rogencs, no hi ha cap element de pedra picada molt treballada. Degut a la recent restauració l'estat de conservació es bo.

Notícies històriques

Ermita que es troba dins el que fou l'alou de Subiradells en un principi devia ser una construcció pre-romànica segons ens consta per un document en que el noble Eldemar deixa l'any 989 per refer la capella.

L'edifici actual el manà construir Guillem de Tarradell l'any 1095 per ordre del bisbe de Vic, amo de Subiralles. El S.XIII tingué un sacerdot beneficiat i passà a la cura i patronat dels amos de la Madriguera. Als S.XVII i XVIII fou mutilada i transformada. L'any 1936 fou profanada i es va tancar el culte, el qual fou restablert fins l'any 1967 en què els propietaris del lloc en motiu de la urbanització "Miranda de la Plana" la varen restaurar i cedir a la parròquia.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Taradell, el següent text (Juny 2013):

“ Aquesta petita capella la trobem a un extrem de la urbanització de la Miranda de la Plana o La Roca, envolta d'arbres i al costat d'una gran plaça.

És un edifici romànic molt senzill format per una nau, amb absis semicircular, el portal i un campanar d'espadanya. És documentada des del 989, fou refeta entorn del 1095 i restaurada el 1967.

Sempre ha estat dedicada a Sant Quirze i Santa Julita i la presideix una valuosa imatge d'alabastre dels màrtirs Santa Julita i del seu fill Quirze, obra de l'escultor taradellenc Josep Ricart, feta l'any 1960.”