Església de Santa Maria de Vilalleons – Sant Julià de Vilatorta / Osona

I T I N E R A R I

Situació: A Vilalleons, entitat de població de Sant Julià de Vilatorta, localitat i municipi del mateix nom a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament.

Accés – Visitada el 13/05/2018:

Hem arribat a aquesta església mitjançant la carretera BV-5202. Trobarem l’església a tocar del PK nº 4 d’aquesta via, a la plaça de l’església.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2018):

“Descripció

L'església de Santa Maria de Vilalleons centra el petit nucli de població que porta el mateix nom i es troba flanquejada per diferents edificacions.

És una construcció romànica d'una nau, coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals, capçada per un absis semicircular, parcialment amagat per la sagristia.

A l'exterior, tant en l'absis com en els murs laterals, trobem decoració d'arcuacions que emmarquen finestres cegues sota fris de dents de serra, entre lesenes, en el cas de l'absis.

El temple original va ser ampliat amb un atri que allargà la nau per ponent.

Al segle XVI es van obrir les dues capelles laterals properes a l'absis, rectangulars i cobertes amb volta de nervi.

Més tard, entre els segles XVII i XVIII es realitzà el sobrealçament de tota la nau i es construí el comunidor de planta rectangular que es troba sobre l'absis.

Ja en el segle XIX es construeix l'actual atri i la torre de campanar que hi ha al seu damunt. Aquesta nova façana reaprofita les dovelles de les dues arquivoltes de la portalada del segle XII, decorades amb motius vegetals i entrellaçats, com a motllura d'emmarcament de la rosassa.

Notícies històriques

La primera notícia que tenim del lloc de Vilalleons la trobem en l'acta de consagració de l'església de Sant Julià de Vilatorta de 1050.

Sembla ser que el magnífic temple romànic fou construït pels volts de 1080, i a partir de 1095 es comencen a tenir notícies continuades del rector del lloc.

Fou segurament per aquesta època quan se li afegí l'atri i portada que va alçar-se en forma de campanar.

Al segle XVI s'hi varen afegir dues capelles en forma de creuer, s'enderrocà la façana i es substituí pel pesat cloquer actual, tot conservant la primitiva porta de ponent que fou enderrocada al s. XIX i feta més ample ja que la processó del Santíssim no hi passava. Les dovelles decorades de l'antic portal es van posar com a marc del rosetó central. “

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

• Aquesta església disposa d'un COMUNIDOR, edificat sobre l'absis. Vegi's les fotografies nº 3/6/7/8/9 de la galeria de fotos.

• Bibliografia

Per les persones interessades en el tema, els hi recomanem el llibre Puig-L'Agulla i Vilalleons, d'en Antoni Pladevall i Font - Editorial Montblanc-Martín - 1994 - ISBN 84-85135-67-9.

• El campanar, d'uns 22 metres d'alçaria es va fer servir com a torre de defensa durant el segle XV - (Antoni Pladevall i Font).