Torre de Don Carles – Taradell / Osona

Situació: A la població de Taradell (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Bon estat de conservació. Va ser restaurada l’any 2000. No és accessible lliurament. Dona la impressió de que pot ser visitada. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 31/5/2008:

Molt senzilla de localitzar, dins el poble, al passatge de la Torre de Don Carles, entre la plaça Major i el carrer de Vic.

Localització: N 41 52 34 E 02 17 14 – Altitud:

“ Descripció

Fortalesa. Es comunica per un corredor amb l'angle NE. de la Plaça Major. Torre de defensa de planta quadrada situada al mig de les cases del carrer. Fa aproximadament (4,5 x 4,5 m) a la base i 15 m d'alçada. És construïda amb pedra basta sense polir de color gris i alguns elements de ressalt són de pedra vermella. Està coronada per merlets. El mur de llevant, potser el millor conservat, presenta una finestreta a mitja alçada emmarcada per quatre carreus i a baix una espiera amb una rodona a baix per a apuntar. Malgrat trobar-se enmig d'altres edificacions, l'estat de conservació és força bo.

Notícies històriques

La va fer construir Don Carles de Cruïlles i Vilademany, senyor de Taradell. S'utilitzà com a presó. Es construí entre el 1545 i el 1550 ja que les poblacions amb títol de vila havien de ser fortificades. En concedir-li el títol, el senyor de Taradell feu començar la fortificació, que no s'acabà ja que Don Carles morí només iniciades les obres.”

Turisme: