Ermita de Sant Eloi – Tàrrega / Urgell

Valoració: 4 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Al tossal de Sant Eloi, dins del Parc del mateix nom, a Tàrrega, població capital de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Aquest paratge constitueix un bell mirador sobre la plana de Lleida. A la nostra pàgina del castell de Tàrrega s'hi poden veure unes quantes fotografies d'aquest Parc.

Època: Segle XIII – (Patrimoni.Gencat). Durant el segle XIX fou utilitzada amb finalitats militars, i, fins i tot, com a presó. D'aquesta època, encara hi subsisteixen dues torres rodones.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Reconstruïda. Ha sofert nombroses reformes. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat, en una zona disposada a l'efecte.

Altres noms:

Accés - Visitada el 16/01/2016:

A la muntanya de Sant Eloi, al carrer que al mapa de Google s’identifica com a Passeig de Simó Canet.

Si introduïu al vostre navegador les següent coordenades, 41 39 08.0 01 08 06.7 aquest apreciable col·laborador us conduirà fins un lloc on podreu aparcar el vehicle còmodament. A ben pocs metres, tindreu l’església.

Localització: N 41 39 03.2 E 01 08 10.0 - Altitud: 402 m.

Altres:

  • De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

“ Descripció

L'ermita s'aixeca sobre el tossal de Sant Eloi, que constitueix un magnífic mirador sobre la vila de Tàrrega i la plana que l'envolta. Actualment se'ns fa difícil conèixer l'aspecte original de l'església, ateses les nombroses reformes que ha sofert.

És una església de nau única, que té un absis poligonal de cinc costats amb coberta de fusta. Les dues finestres espitllerades de l'absis són les úniques que s'obren a la nau.

 La coberta de la nau, a dues vessants, és un embigat de fusta sostingut per arcs diafragma apuntats. Aquests arcs, de secció quadrada, es prolonguen fins a terra amb pilars adossats de secció semicircular. El pas de la nau al presbiteri s'efectua a través d'una arcada ogival.

 La porta d'accés al temple, situada al mur de ponent, és precedida d'un porxo amb dues arcades de mig punt. Al damunt s'obren dues finestres quadrades que li donen l'aspecte d'un edifici civil.

Adossat al mur meridional s'aixeca un campanar de base quadrada, amb obertures d'arc de mig punt al darrer pis.

Notícies històriques

L'església fou bastida el 1248 per disposició de l'argenter Simó Canet.

Al segle XVIII (1728-31) fou considerablement reformada.

El 1872, durant la tercera guerra carlina, el santuari fou utilitzat amb finalitats militars, i fou novament reformada. L'edifici s'equipà com a fortí i s'aixecà una muralla que l'envoltava, amb diverses torres al seu entorn que foren aprofitades com a presons.

Passada la guerra, el 1876, el santuari fou novament restaurat per al culte.

L'última restauració data del 1964, en què fou refet el campanar. L'any 1970 fou trobada paredada la imatge del sant.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina. A Tàrrega i rodalies, hi trobarem un bon grapat d'edificacions: Hi destacaríem les següents:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: