Castell de Savella – Conesa / Conca de Barberà

Restes de la torre.

Muralla, identificable perquè tanca el perímetre de restes de construccions

Murs entapissats de verd, d’antigues edificacions del poble de Savella.

Situació: En terrenys del municipi de Conesa (Conca de Barberà) – Tarragona.

Època: Documentat des del segle XI.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible. Sols és perfectament identificable la base d’una torre rodona que encara s’aixeca dalt de tot d’un monticle format per un túmul de terra i pedres.

Ja són més difícils d’identificar alguns trossos de muralla, de les restes de murs de les cases de l’antic poble de Savella. Per tot arreu trobarem pedres de totes mides i formes, entapissades de verdet.

Avui, i pel mateix preu, us facilitarem dos itineraris.

1- Per anar-hi a peu.

Procedents del mas de Saladern, on hem visitat les ruïnes del castell de Saladern, ens hem dirigit cap el poble naturista del Fonoll (41 31 43.90 01 13 53.98) per un itinerari ben indicat, per camins sense asfaltar.

Arribats a aquest lloc, i amb permís dels seus responsables, hem deixat aparcat el cotxe, i ja a peu, hem continuat el camí en el mateix sentit de la marxa que ens ha portat fins aquí, recte i amunt per un ampli camí (accessible amb vehicle tot terreny).

Al cap d’uns 30 minuts de suau passejada hem arribat al coll on, a la dreta hi ha el mas deshabitat de Savella,

una mica més amunt l’església romànica de Sant Pere de Savella

i finalment, per darrera d’aquesta, les restes del castell de Savella.

Als voltants, ens acompanya la gràcil silueta dels moderns molins de vent.

Nota: No creiem que aquest camí sigui accessible els mesos d’estiu, temps en que els habitants del llogaret circulen sense roba i per tant deu estar restringit el pas del personal “tèxtil” ...

castell-de-savella-010-itinerari-1-a-peu_0

2 – Itinerari amb vehicle.

La passejada comença a la localitat de Forès (Castell de Forès). Al lloc situat a les coordenades 41 29 34.55 01 14 31.52 (Hi ha una bonica creu de terme, la Creu de la Bassa de Rocafort) , s’inicia la carretera amb destinació a Conesa (Castell de Conesa), cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Al cap d’uns 2,3 km. aproximadament, des de la sortida, a l’esquerra, veurem un trencall (41 29 59.62 01 15 08.10) anunciat amb un cartell: Sant Pere de Savella, per on ens cal continuar.

Ens trobarem circulant ara per unes carreteres asfaltades, de recent creació que han estat esteses amb exclusivitat per arribar, per donar servei, a cada un dels moderns aerogeneradors que senyoregen aquestes contrades.

En el cas que ens ocupa, i llevat d’alguna errada involuntària, la seqüència de camins que cal salvar per arribar-hi, seria la següent:

-       Cruïlla: seguir recte

-       Desviació: continuar per l’esquerra

-       Desviació: continuar per la dreta

Al cap d’uns 2,1 km. des de la carretera general, arribem finalment a un lloc, sota el derruït i abandonat mas de Savella, on aparcarem el vehicle ( 41 30 55.33 01 14 58.34)  i continuarem una estoneta a peu fins l’església de Sant Pere primer i les restes del castell després.

castell-de-savella-010-itinerari-2-en-cotxe

Altres: A la pàgina web del Consell Comarcal de la Conca de Barberà hi ha una interessant informació sobre el Castell de Savella

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Conesa hi podem trobar fins a quatre edificacions: veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Conca de Barberà : Veure en un mapa més gran.