Castell de Ribatallada – Sabadell / Vallès Occidental

castell-de-ribatallada-120907_501bisblog

castell-de-ribatallada-120907_511

Una de les pedres escampades pel terra de l'edificació, ben tallada, de bona mida, de qualitat.

castell-de-ribatallada-120907_530

Interior de la porta d'entrada.

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Sabadell, població cocapital de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XII – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Edificació mig enrunada,

de difícil accés i envaïda per les males herbes. Lliurament accessible tot i que és força incòmode la circulació per l’interior.

Accés - Visitat el 07/09/2012:

Procedents de Sabadell i circulant per la carretera BV-1248 en sentit Matadepera, abans d’arribar a aquesta darrera població, entre els PK 4-5, trobarem una desviació a mà dreta (41 34 59.09 02 03 51.84) anunciada per anar a Sant Julià d’Altura, per on sortirem, dirigint-nos cap a una zona d’aparcament, on deixarem el cotxe, compartint espai amb una zona de lleure ben condicionada amb bancs i taules de fusta, protegits del sol per uns arbres que de moment no tenen gaire alçada.

Resseguint l’aparcament per la part esquerra, a tocar d’un marge de pedra,

arribarem a un lloc ( 41 35 02 02 04 01) un hi ha una sortida del clos, unes escales que faciliten l’accés a un camí de terra.

Davant nostre hi ha un petit cartell de senderisme que ens indica que cal continuar camí avall per anar cap al torrent de Ribatallada.

Camí que presenta una pronunciada pendent (ens en donarem més compte a la tornada ...) i que és compartit per nombrosos i esforçats ciclistes, i que ara es desplacen a considerable velocitat per la baixada (O sigui, que cal anar en compte ...).

Al cap d’uns 15 minuts de caminada arribem a un lloc, sense cap informació (41 35 10.96 02 03 58.05) on a l’esquerra del camí veiem les restes d’una casa abandonada.

Al darrere, dalt d'un turó, ja es veuen les malmeses restes del castell de Ribatallada.

Un discret camí, flanquejat per bardisses a banda i banda, deixant la casa a la dreta, s’enfila de manera ben decidida fins que, molt més a la vora del que semblava, arribem a tocar, amb algunes dificultats, les pedres del castell de Ribatallada.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

“ Descripció

L'antic castell actualment és un mas mig enrunat situat al capdamunt d'un turó proper a Sant Julià d'Altura. El mas de Ribatallada té una planta irregular, resultat de la seva adaptació al terreny irregular i a successives ampliacions. A la part nord-oest queden restes d'un mur atalussat que podrien ser d'un pany de muralla de l'antic castell. Aquest mur té un aparell de pedres rodades, de mida mitjana i amb la cara desbastada, que han estat col·locades en filades regulars.

Notícies històriques

El castell de Ribatallada apareix documentat per primera vegada l'any 1136, quan el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, donà en feu al senescal Guillem Ramon diversos castells, entre els quals hi havia aquest. Els Montcada van ser els propietaris de la fortalesa fins el 1310, després passà als Clasqueri i més endavant als Togores. A finals del segle XV, el llinatge dels Togores s'extingí.”

• Gastronomia:

A Matadepera hi trobarem un bon restaurant, El Celler. El propietari, forjat als fogons del Bulli, ens proposa una cuina honesta però imaginativa, molt ben presentada, de qualitat, i regada si cal amb vins contundents, però equilibrats, amb preus (això com tots sabem, ja és més relatiu...) segurament apropiats a l'ocasió.

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.