Castell de Palagret – Celrà / Gironès

Situació: En terrenys del municipi de Celrà (Gironès) – Girona.

Època: De la pàgina web Taller d’història de Celrà, ens complau extreure, extractada,  la següent informació (Juliol 2012):

“ El castell de Palagret.-

Fa pocs anys les seves ruïnes restaven emboscades i oblidades dalt d'un turó, damunt la riera i un antic camí d'accés a Girona a través de les Gavarres, en plena vall de Palagret. Després que l'Ajuntament, en els primers anys d'aquest segle, l'adquirís de mans particulars hi ha organitzat diverses campanyes d'excavació, les quals han suposat la recuperació gairebé total de les restes arqueològiques.

La fortalesa que data dels segles X o XI és de planta quadrangular, lleugerament trapezoïdal, de divuit a vint-i-un metres segons el costat. A l'angle sud-oest s'hi endevina una estança que podria correspondre a la torre del castell. Al costat nord, est i oest s'hi estén el fossar que l'envoltava tallat a la roca.

Per les restes de ceràmica trobades en la primera excavació degué ser abandonat abans del 1500. D'aquesta etapa deriva el nom popular de castell de Mabarrera, en quedar integrat dins les terres del mas Barrera les ruïnes del qual es troben molt a prop.

Estat: Malmès. Restes força rellevants. En l’actualitat s’hi estan portant a terme treballs de restauració. Hi ha materials d’obra escampats per l’edificació. Fàcil aparcament.

Altres noms: També és conegut amb el nom de castell de Mabarrera

Accés - Visitat el 16/01/2010:

Circulant per l’anomenada carretera de Juià (GIV-6708, entre PK 2-1), cal localitzar un punt situat a l’entrada mateix de Celrà (hi ha un senyal de tràfic amb el nom de la població), coordenades N 42 01 32.52 02 53 36.46, on a l’esquerra hi ha un trencall amb un cartell indicador per anar al castell de Palagret, cap a on ens dirigirem.

Ens trobarem circulant per una carretereta asfaltada que seguirem fins el mateix final, i que en un curt recorregut d’aproximadament un km. desemboca en una carretera sense asfaltar, per on continuarem.

A l’esquerra veurem uns extensos terrenys agrícoles. També a l’esquerra, al fons, veurem unes edificacions.

Molt aviat trobarem un primer trencall a mà dreta, que obviarem (Va a parar a una propera finca particular).

Trobarem un segon trencall a mà dreta i que baixa (42 01 01.49 02 53 26.45),  pel qual seguirem. El camí travessa la riera, sense dificultats. Finalment arribarem a una altra desviació ( 42 00 45.40 02 53 29.22), aquesta  degudament identificada amb un cartell verd de senderisme (3 minuts fins el castell), indicant que ens cal continuar per la dreta.

Després d’un recorregut total d’uns 700 metres des de l’inici del camí de terra, arribarem al lloc on hi ha les restes del castell.

Altres:

El material predominant en la construcció d’aquesta edificació és la pedra anomenada llicorella, força abundant en aquest lloc.

És força evident encara el fossat que envolta tota la construcció.

Donem les gràcies a l’Ajuntament de Celrà , per haver-nos facilitat abundant informació, unes carpetetes - caminant per Celrà, que ens ha permès descobrir els castells i altres llocs d’aquesta bonica localitat.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Celrà, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.