Torre Desvern – Celrà / Gironès

torre-desvern-100116_520bisblog

"Misteriós" símbol tallat en un graó de l’escala exterior.

torre-desvern-100116_529bisblog

Situació: A la localitat de Celrà (Gironès) – Girona.

Època: Segle XII (Patrimoni.Gencat).

• De la pàgina web de l’Ajuntament de Celrà, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ La Torre Desvern és un edifici d'arquitectura militar medieval que amb el pas del temps va ser convertit en masia.

La part més antiga correspon a una torre de planta rectangular que data del segle XII. En tots els murs d'aquesta torre hi trobem espitlleres que ens indiquen que es tractava d'una construcció aïllada.

Hi trobem també una finestra amb arcs de mig punt i capitells historiats propis dels segles XIII i XIV. A la resta de l'edifici hi observem finestres gòtiques dels segles XIV i XV i a l'escala d'accés, al primer pis, hi ha una galeria del segle XV amb arcs apuntats.

Al llarg del temps aquest edifici va pertànyer a diferents propietaris: els Desvern, els Desbac i al segle XVIII la família Guinart del veïnat de Reixach de Celrà va adquirir l'edifici.

Actualment és propietat de l'Ajuntament de Celrà.

Al costat de la torre hi ha la imponent Alzina de la torre, que mesura 3,43 m. de volt de soca.”

Estat: Presenta un bon estat. De propietat municipal, desconeixem si és visitable interiorment.

Altres noms: la Torre Desbach, Desbac o, simplement, la Torre

Accés - Visitada el 16/01/2010:

A les afores de la localitat de Celrà, cal localitzar el punt situat al carrer anomenat Avinguda de Palagret, coordenades 42 01 15.06 02 52 58.12

L’edificació ja és perfectament visible des d’aquest lloc, situada dins d’una extensa finca rústica, sense cap cercat. Entrarem per un ampli camí de terra, fins arribar a una gran era, situada davant de la torre, on aparcarem còmodament el cotxe, al costat d’uns coberts.

• Altres: A remarcar la solemne presència davant  l’edificació, d’un magnífic exemplar d’alzina de gegantines proporcions.
  • Donem les gràcies a l’Ajuntament de Celrà , per haver-nos facilitat abundant informació, unes carpetetes - caminant per Celrà, que ens ha permès descobrir els castells i altres llocs d’aquesta bonica localitat.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Celrà, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.