Castell de Guimerà / Urgell

Situació: A Guimerà, població de la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès, però amb restes força significatives. Lliurament accessible. Aparcament als voltants o bé al carrers de baix del poble.

Als peus de l'edificació hi ha l'església parroquial de Santa Maria. La primitiva església romànica està documentada des del segle XII.

Accés - Visitat el 11/03/2007:

Si procedents de Tàrrega ens hem dirigit a Guimerà circulant primer per la carretera C-14 i a continuació per la L-241, a l’arribar a les primeres cases del poble, trobarem una desviació (41 33 54.76 01 10 45.96) a l’esquerra, amb un indicador per anar al castell, per on continuarem i que ens conduirà al davant mateix d’aquesta edificació.

Localització: N 41 33 54.60 E 01 11 09.97 – Altitud 558 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

Li queda una torre rodona esberlada de dalt a baix i restes de murs a la part alta de la població.

Castell situat a la part més alta del poble de Guimerà, marcant el perfil de la població medieval. De la construcció defensiva només queda resta de gran part de la torre de vigilància i part de les diverses dependències. Es tracta d'una torre de planta circular construïda en diverses etapes constructives interiorment dividida en tres pisos.

Inicialment fou construït com una fortalesa inexpugnable, complementat amb unes muralles defensives, les quals amb el pas del temps es van anar ampliant en funció del creixement del perímetre del poble de Guimerà. Segons la documentació del 1402 aquest castell antigament constava amb la cambra de les ballestes, la cambra de P. Bertran, el rebost, safareig, menjador, "lo salonet", la cambra de la volta, la recambra, el guarda-roba, la casa oliera, lo pastador, el celler, la casa dels grans i l'entrada del castell. Els únics mestres d'obres documentat en la construcció d'aquesta fortalesa són, en primer lloc, el mestre arbequí Esteve Mas, que va treballar-hi entre els anys 1546-1548. També s'esmenta el francès Bernat Longor i posteriorment Anton Torrius, Genís Grifell i Pere Xanxes de Ciutadilla.

Notícies històriques

Castell termenat, documentat vers 1050. La primera esmena documental referent a l'existència d'aquest castell data del 1058. Aquest document és l'escriptura de la donació dels comtes de Barcelona, Ramon Berenguer i la seva esposa Almodis, de les terres de Forès per tal que Miró Foguet i el seu nebot Bernat Llop vivifiquessin aquells paratges recentment conquerits. El castell havia d'assegurar la defensa dels nous pobladors d'aquells indrets. Posteriorment, hi ha un testament datat del 1172 on Ramon d'Odena llega a la seva muller i al seu fill el Castell de Guimerà. En dates més recents, al 1220, resta el document de venda del castell per part de Guillem de Cervera a Guerau Alemany pel preu de 600 morabatins. Guerau Alemany i Gueraua de Rocabertí iniciaren les obres de construcció de l'actual església de Guimerà. Posteriorment, a mitjans del segle XIV i amb ocasió de la guerra entre Pere el Cerimoniós i el rei de Castella consta que van haver de ser reconstruïdes les muralles del castell. Al 1402 es realitzà un inventari del castell de Guimerà, on es descriuen les nombroses cambres que el conformaven.”

• Guimerà.info: completa i molt  interessant pàgina d'informació.

Urgell : Veure en un mapa més gran.