Castell de Cubells – Cubells / Noguera

Situació: A Cubells, vila i municipi de la comarca de La Noguera (Lleida).

Època: Documentat l'any 1050 - (Pat.mapa).

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Desaparegut. Al punt més alt de la població hi ha una plaça, on al davant hi ha l'església de Santa Maria (Segle XII). En aquesta plaça és el lloc on es suposa que havia estat l'antic castell. Extraordinàries vistes de La Noguera des del mirador que hi ha en aquest indret.

Accés - Visitat el 25/09/2010:

Accedim a la vila closa de Cubells per un portal. Circulem pels carrers de la Muralla i pel del Castell. Arribem a la plaça del Castell on actualment, al davant hi ha l’església de Santa Maria amb una bonica portalada.

Aquest noms són ben representatius del passat medieval d'aquesta vila.

Localització: de la plaça del castell: N 41 51 04.07 E 00 57 31.07 - Altitud: 510 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

" Descripció

La primera referència documental del lloc del castell de Cubells data del 1050. De l'antic castell de Cubells, no en resta res. Solament el recinte amb el portal d'accés, que no pertany a la fàbrica primitiva.

Notícies històriques

Castell termenat, documentat per primera vegada el 1050. Queda el record del seu emplaçament a la part alta de la població, a l'indret de l'església romànica de Santa Maria del Castell, amb una magnífica portalada esculpida de l'anomenada "Escola de Lleida".

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Noguera : Veure en un mapa més gran.