Castell d’Espitlles – Santa Margarida i els Monjos / Alt Penedès

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


castell-despitlles-100612_501bis

Edificacions actuals on abans havia estat el castell d’Espitlles.

castell-despitlles-100612_703bis

Entorn de l’edificació.

I T I N E R A R I 


Situació: Envoltat per extensos camps de conreu, en terrenys del terme municipal de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) - Barcelona).

Època: Edificació del segle X - Generalitat de Catalunya.* 

Estat: Desaparegut. Sembla ser que fins a finals del segle XIX es conservava la casa fortificada coneguda com a Castell d'Espitlles. Aparcament als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitat el 12/06/2010:

Procedents de Vilafranca del Penedès i circulant per la carretera N-340a en sentit sud, entre els PK 1209-1208, una mica abans d’entrar a la localitat dels Monjos, trobarem un trencall a mà esquerra  (N 41 19 30 E 01 40 12), sense cap indicació, per on continuarem.

Circularem per una carretereta sense asfaltar durant uns 400 metres, on al cap, de nou tornarem a circular per asfalt. Creurem per un pas soterrani la via del tren. A la sortida girem a l’esquerra. Novament tornem a passar per sota d’una altra via de tren.

Al cap de ben poc, trobem una desviació a la dreta amb un cartell informatiu: Llar residencial Espitlles, cap a on ens dirigirem.

Arribats al petit llogaret, veurem l’edificació que busquem a mà esquerra.

Localització: N 41 18 58 E 01 40 40 - Altitud:  229 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Novembre 2020: 

Descripció

Conjunt arquitectònic d'origen rural envoltat de conreus i vinyes, situat en el límit del pla i la muntanya, a l'est del municipi i molt proper a Penyafel i al terme veí d'Olèrdola.

S'hi arriba a través d'un camí de grava al qual s'accedeix des del camí pavimentat dels Monjos a Penyafel.

Està construït al voltant d'una masia que inclou, a més, una galeria coberta, un magatzem de grans dimensions, diverses dependències agrícoles i un agrupament de quatre cases (El Castell, Can Rito, Can Trinquet i Can Brugal).

El conjunt es completa amb un pati amb tanca feta amb grans carreus de pedra picada.

L'edifici principal és de planta quadrada, amb planta baixa, pis i coberta de dos aiguavessos amb carener paral·lel a la façana principal.

Aquesta, orientada a migdia, té tres eixos de composició vertical.

A la planta baixa se situen la portada, d'arc rebaixat, i finestres amb un ampit ceràmic.

Al primer pis hi ha un balcó amb llosa de pedra i baranes de ferro, així com finestres semblants a les del nivell inferior.

La galeria coberta, adossada al nord, està formada per una sèrie d'arcades de mig punt.

A la façana nord, a la planta baixa, hi ha un portal i dues finestres d'arc rebaixat protegides amb una reixa; al primer pis se situa la galeria, que continua a la façana oest.

El magatzem, adossat a llevant de l'edifici principal, té planta rectangular i coberta de dos aiguavessos amb carener perpendicular a la façana principal.

La façana de migdia d'aquesta última construcció té una composició asimètrica, amb tres obertures d'arc rebaixat -essent una d'elles una porta- i un ull de bou a la part superior.

La façana de llevant té un gran portal amb llinda de perfils metàl·lics i dues finestres d'arc rebaixat amb reixa.

La façana superior, de composició simètrica, presenta un portal d'arc rebaixat flanquejat per dues finestres d'arc rebaixat.

A ponent hi ha un altre cos adossat de planta rectangular, planta baixa, pis, porxo i coberta de dues aigües amb carener paral·lel a la façana principal.

Adossada a aquest últim volum hi ha una construcció de planta baixa i coberta plana.

Tancant el conjunt pel sud hi ha un conjunt d'edificis de planta baixa destinats a magatzem.

Hi ha, a més, tres cases entre mitgeres amb cobertes a dues vessants amb carener paral·lel a la façana principal, planta baixa i pis.

La primera d'elles, orientada a migdia, té una façana principal amb dos eixos de composició vertical.

A la planta baixa se situa el portal, d'arc rebaixat, i una finestra amb porticons de fusta; al primer pis hi ha un balcó amb llosa de pedra i baranes de ferro, així com una finestra més.

La segona casa entre mitgeres té, a la planta baixa, un portal d'arc carpanell de pedra i dues finestres amb ampit ceràmic; al primer pis hi ha una finestra amb ampit ceràmic i un balcó.

La façana principal de la tercera casa té tres eixos de composició vertical, un portal centrat d'arc de mig punt adovellat i fet de pedra i dues finestres, una d'elles amb brancals i llinda de pedra; al primer pis hi ha tres finestres més.

Completa el conjunt una construcció aïllada de planta rectangular, planta baixa, pis i teulada mig enrunada de dues aigües amb carener paral·lel a la façana principal.

També hi ha un pou amb pilars de maó i parets de paredat situat enmig de les vinyes del nord del conjunt.

Notícies històriques 

El lloc d'Espitlles apareix documentat el 974 com a possessió del monestir de Sant Pere de Rodes, dins del terme del castell d'Olèrdola.

La casa més moderna del conjunt és anomenada El Castell i, segons fonts orals, va substituir un edifici anterior que estava fortificat.

La construcció d'aquest edifici va realitzar-se l'any 1859 -de fet, a la façana hi figura aquesta data inscrita-, i compta amb uns notables cellers i magatzems.


*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* 


Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Alt Penedès : Veure en un mapa més gran.