Voltes d’en Rosès – Girona / Gironès

I T I N E R A R I

Situació: A Girona, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Gironès, i capital de la província de Girona.

Època: Segle XIV -  Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Taules i cadires de bars, tipus terrasses exteriors, i locals comercials, donen vida a aquest passatge.

Accés – Visitades el 07/07/2016:

Les trobarem al carrer Cort Reial.

Localització: N 41 59 04.4 E 02 49 29.5 - Altitud : aprox. 65 m.

“ Descripció

Conjunt d'arcades construïdes amb carreus de pedra de Girona, ben tallats, que donen suport als sostres del primer pis, fets amb cairats, dels edificis de les bandes est i sud d'una petita placeta situada al final del c/ de la Cort Reial. Conformen l'element més remarcable d'aquell espai.

A la façana interior dels porxos es conserva una porta dovellada.

Botiga Enagos

Al número 9 es troba la botiga Enagos, la qual conserva a l'exterior el tancament originari de finals del segle XIX. A la part superior és visible la caixa que amaga la reixa enrotllable. També hi ha uns bastiments laterals de fusta ornamentats, que arriben fins a mitja alçada. L'aparador i la porta també són de fusta i vidre. Actualment ha estat pintat de color blau i ha desaparegut les lletres del rètol originari pintat ocupant la part superior, que deia "Corseteria".

Originàriament era dedicada a cotilleria. Després d'un llarg període d'inactivitat es va reobrir seguint la mateixa activitat.

Notícies històriques

Segons Jaume Marqués, a la placeta que formen les voltes hi devia tenir residència el veguer de Girona, que era el representant del Rei.

La Cúria del veguer va anomenar-se "La Cúria Reial" o Cort Real i aquest nom es degué estendre al carrer que hi conduïa, que encara es coneix pel mateix nom.

Així ho reflecteix un document de 1729 del notari Ignasi Ribot, que transcrivia un altre text de 1693 quan encara funcionava el tribunal de la Cort.

La casa núm. 11, que treu la porta principal al carrer de Beradós té, segons Marqués, la capacitat i categoria suficients per haver encabit la prestigiosa institució de la Cúria Reial.”