Torre de Burgasènia – L’Aldea / Baix Ebre

torre-de-burgasenia-laldea-080229_501bisblog_0

.

torre-de-burgasenia-laldea-080229_511

Situació: Al terme municipal de L'Aldea (Baix Ebre) – Tarragona.

Època: Medieval - Documentat des del segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt ben conservada. Dins d’una finca de propietat privada, a tocar de la N-340. Hem demanat autorització als propietaris per poder fer aquest petit reportatge fotogràfic.

Altres noms: Torre de Burjasènia - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 29/02/2008:

Procedents d'Amposta, i circulant per la carretera Nacional 340, i en sentit Tarragona, entre els PK 1084 i 1085, a la dreta, en una corba, hi ha l'accés a la finca on hi ha aquesta bonica edificació, que ja és visible una mica abans.

Localització: N 40 43 58 E  0 35 44 - Altitud: 8 m. (?)

Torre de defensa de planta circular, situada dins un mas.

Té una alçada d'uns 14-16 m i un diàmetre d'uns 5-6 m a la base.

El mur de la part baixa té una amplada d'uns 2 m.

Té una superfície molt regular i presenta com a elements distintius: una petita porta d'accés d'uns 1,75 m d'alçada (que es fa més baixa progressivament a l'entrar);

una finestra rectangular amb marc de carreus bastant regulars (on es troben dos inquietants caps esculpits en dos pedres independents de la torre), a una alçada d'uns 4-5 m;

una gran porta rectangular situada a uns 3 m d'alçada; a prop dels merlets, una petita finestra rectangular, quasi quadrada, amb marc de mamposteria irregular.

A la part superior té algunes teules o trossos de desguàs per a les aigües del terrat.

L'aparell és bastant irregular, encara que alguns reforços a l'argamassa li donen un aspecte compacte i uniforme, presentant pocs desperfectes importants.

A l'interior, la porta baixa queda tancada per un sostre a uns 3-3,5 m, però per la porta elevada s'aprecia l'existència d'una escala d'obra interior.

Antigament hi havia dos caps esculpits en pedra, d'un estil arcaitzant, situats sobre la peanya de la finestra més baixa de la torre.

Actualment no es coneix el parador d'aquestes peces.

Documentada des del 1188, de base circular.

Ja esmentada (com Burriacenia) en un document de 1188 i en un altre de 1206 que tracta del castell o fortalesa del mateix lloc; també apareix citada el 1288, al moment de la donació de l'Aldea a Pere Mari, i també el 1337.

L'any 1557, Cristòfor Despuig, en la seva obra Los col·loquis de la insigne Ciutat de Tortosa, parla d'aquesta torre, citant-la com a propietat d'un tal regent Micer Miquel Jerca.

Baix Ebre : Veure en un mapa més gran.