Torre de’n Calvo – Alcanar / Montsià

torre-den-calvo-alcanar-080208_515

Situació: Al terme municipal d'Alcanar (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmesa. Totalment abandonada. Lliurament accessible.

Altres noms: Torre d'en Calbo / Torre de'n Gimeno - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitada el 08/02/2008:

Havent visitat la propera Torre d'en Morralla (Veure la pàgina corresponent), des d’aquesta edificació es veu perfectament la torre que busquem i des d’aquí sortim.

De manera intuïtiva, primer cap a l'esquerra – seguint l'asfaltat – i de seguida cap a  la dreta, per un camí on un parell de grans pedres barren el pas als vehicles motoritzats,

deixarem endarrere una cadena,

travessarem un conreu d'oliveres, i arribarem a un altre camí de terra, que de manera transversal ens barra el pas. Per la dreta aniríem a parar a  la N-340, que és a prop. Per l'esquerra ja veiem les restes de l'edificació.

Altres: Un considerable brogit, procedent d’una fàbrica de ciment que hi ha a prop, fa que no sigui gaire idíl·lica l'estada.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

"Descripció

Torre de base quadrangular, posteriorment engrandida i transformada en masia, a la planta baixa, amb un cos a banda i banda.

Els carreus dels angles (frontals) de la planta baixa de la torre foren traslladats als angles dels cossos nous.

D'aquesta manera va quedar un edifici d'aspecte basilical, centrat per la torre.

A la part posterior de la torre sembla que també hi havia una ampliació.

Restes de teules encastades als murs assenyalen el nivell de les cobertes d'aquestes ampliacions.

La torre va perdre els seus merlets i els seus murs van ser aixecats per fer-hi una coberta a dues vessants.

La porta és amb llinda (potser refeta en ampliar la construcció).

Al damunt hi ha un matacà sobre dues mènsules, una de les quals (esquerra) representa la cara d'un home potser amb ulleres.

A l'interior volta de canó de maçoneria cobrint la planta. No es conserva la teulada del primer pis.

Notícies històriques

A uns 100 m. al N de la torre d'en Morralla a la part meridional del Barranc de Moltó, forma part del grup de fortificacions de defensa del litoral denominades conjuntament "Torres dels Alfacs".

Bastides en el darrer quart del s. XVI a càrrec de la ciutat de Tortosa, com a defensa enfront l'augment de les incursions dels pirates turcs i àrabs, complien la doble funció de defensa i vigilància.

Les notícies històriques d'aquesta zona són molt minses i confuses, però hom creu que alguna d'aquestes dues torres es podria identificar amb la torre de Puigmoltó, bastida el 1390 per a protegir els camins del monestir de Santa Maria de la Ràpita, i avui no localitzada o també amb la torre Prim a, coneguda sols a través d'un antic plànol."

Montsià : Veure en un mapa més gran.