Torre dels moros – Riudecols / Baix Camp

torre-dels-moros-riudecols-090317_537

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya*

Estat: Malmesa. Restes poc significatives. Lliurament accessible.

Altres noms: Torre de guaita - Generalitat de Catalunya*.

D’entrada val a dir que ha estat una mica difícil la seva localització.

0 - La busca comença a l'entrada mateix de Riudecols. Procedents de Reus i circulant per la carretera N-420, veurem a l'esquerra, a l'arribar a la població, les edificacions d’una industria anomenada Teixidor. 1 - Al final d’aquestes instal·lacions  ( N 41 10 01.67 E 0 58 41.79), cal abandonar la carretera, girant a mà esquerra i baixant, continuem circulant per una carretera sense asfaltar (*).

2 - Creuarem sense cap dificultat una petita riera (*) a  dia d'avui, no hi porta aigua i seguirem per aquesta  pista, obviant dues petites desviacions que apareixen a mà dreta. A la tercera desviació (41 09 54.60 0 58 57.42)  continuarem per la de la dreta.

3 - Passarem entres dues edificacions (granges (?)  - N 41 09 48.88 E 0 59 05.40). A continuació, a la dreta deixarem enrere una gran torre de transport  de energia elèctrica. El camí ara es estretet, sols hi pot passar un cotxe.

Fins ara hem anat circulant rodejats de camps de conreu a banda i banda, per una carretereta sense asfaltar, però en relatiu bon estat i per terreny pla, cosa que ens ha permès anar en un automòbil convencional. Quan comencem a trobar més d’un bony al terra, caldria plantejar-nos  l'oportunitat d’aparcar el cotxe en un lloc adient i continuar a peu. De totes maneres la preocupació més gran hauria de ser la possibilitat de trobar-nos un vehicle de cara.

Nosaltres hem continuat el camí a peu, gaudint d’un bon dia de sol, sense preses. Hem deixat enrere a la nostra esquerra una gran bassa rodona plena d'aigua.

4 - Ara el camí es transforma en una pista de ciment (41 09 23 0 59 26) que s'enfila suaument, i al poc torna a baixar. Passarem per sobre d’un petit torrent, a través d’un petit i discret pont de ciment (**), sense baranes.

A continuació, a la dreta trobarem varies entrades a finques rústiques, amb cadenes que hi barren el pas.

5 - En una d’elles (41 09 16.23 0 59 24.21) entrarem i ens dirigirem en direcció al petit turó, cap als arbres del bosc que es veu al davant, al fons, una vegada superades les oliveres i altres arbres fruiters que hi ha plantats per tot arreu.

Al tocar els arbres del bosc, continuarem caminant, ara cap a l'esquerra, pel llindar d'aquest bosc, fins a veure a mà dreta, entre els pins, les restes amagades de la torre que busquem.

(*) La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes. Cal tenir-ho en compte.

(**) Element bàsic per la localització d’aquesta edificació.

6 - Localització: N 41 09 14 E 0 59 20 – Altitud: 280 m.

Altres: La forma d’aquesta edificació és la d’un petit habitacle rectangular, amb espitlleres, situat sobre un petit roquerar, i rodejat com no podia ser d'altra manera, de nombroses plantes comunament  anomenades “figues de moro” ... (en castellà “higos chumbos”).

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - Juny 2020:

Descripció

Torre o casa forta en ruïnes situada al camí de les Roques, entre el puig de Vilavella i la línia fèrria, a uns 3 quilòmetres al SE del poble.

És de planta trapezoïdal i fa 8 X 5 metres de base i 5 metres d'alçada aproximada actualment.

Està feta de paredat amb reforços als angles.

En alguns punts està assentada sobre blocs petris que formen sòcol.

A la part superior, a uns 2 metres del terra, canvia el tipus de guarniment i es veuen restes de filades més modernes.

Es conserven restes de sageteres i merlets.

En dues de les obertures o sageteres hi ha, reaprofitades com a material de construcció, tègules romanes, probablement procedents de les inhumacions.

Prop d'aquest conjunt hi ha la base d'una altra torre quadrangular, de 4 metres de costat aproximadament.

Notícies històriques

Probablement del segle XVI o anterior, servia per a vigilar la costa i els camins que hi adreçaven a l'època dels desembarcaments dels pirates berberiscos; d'aquí li ve el nom de torre "dels moros", tan freqüent a la resta de la contrada.

Al seu peu s'hi troben restes d'una vil·la romana i una petita necròpolis tardoromana.

Baix Camp : Veure en un mapa més gran.