Torre dels Moros – Castellolí / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Castellolí, poble i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. Tot i això encara manté en peus una part de la seva estructura, tal i com es veu a les fotografies anteriors. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 08/07/2014:

MAPA DE GOOGLE: Tot i que estem segurs d'haver pres correctament les coordenades de situació d'aquesta edificació, i a més, podem reconèixer perfectament alguns del detalls que apareixen al  mapa de Google Maps, no es veu ni rastre de les restes de la torre, emmascarades per la vegetació circumdant.

Però podem donar constància fefaent, de que hi és. Metre més o metre menys, al voltant de la posició que ocupa la icona en el mapa, doncs com ja sabeu, les lectures del navegador, especialment quan aquest no facilita decimals, comporten en molts casos que aquesta icona no es situï automàticament al mapa, al lloc exacte, però després, nosaltres podem moure-la per situar-la correctament.

No és aquest el cas, doncs no la “veiem” ... ¡ però, hi és ¡ ...

I una vegada feta aquesta breu aclaració, anem per feina:

Dins de la localitat de Castellolí, cal dirigir-nos al punt situat a 41 35 58.5 01 42 13.9. En aquest lloc, davant nostre veurem l'inici d'un camí de terra, que en algun lloc l'identifiquen com a camí rural de Cal Tardà, per on continuarem, passant per sota de les gegantines calçades de l'autopista A-2.

El proper recorregut, perfectament transitable, tot i que és curtet, és força estret, sols hi cap un vehicle. Si estem atents, aviat veurem les restes de la torre, enfilades, a l'esquerra del camí. Cal circular intuïtivament pel camí principal, obviant un parell de desviacions, sense cap indicació.

Al cap d'uns sis-cents metres arribarem a un lloc on hi ha un roure de considerables dimensions, a la dreta de la carretera. En aquest lloc hem aparcat el cotxe (41 36 14.1 01 42 20.6).

A l'altra banda del camí, veurem l'inici d'un discretíssim corriol, que s'enfila cap a unes terres de conreu. Per aquí hem continuat, a peu.

Ens preocupava tenir que travessar el camp, doncs encara no havien collit el gra. Però hem vist que hi havia una petita senda, per on hem passat. Deu haver estat oberta per porcs senglars ... Després, com hem pogut (que no és fàcil), hem arribat a tocar les pedres de l'edificació que buscàvem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

Torre feta de pedres escairades petites i conserva una alçada notable que permet intuir l'existència d' almenys dos pisos.

Té comunicació visual amb el castell de Castellolí i consta que en els seus entorns s'hi ha recollit ceràmica grisa medieval.”

Relativament a la vora de la població de Castellolí, a l'altra banda de l'autopista A-2 hi ha varies edificacions: