Torre del Molí de Bítem – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bítem, entitat de població de Tortosa, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Sembla que actualment s’hi estan portant a terme treballs de restauració o consolidació. Des d’aquesta pàgina saludem a en Carles, un jove d’aquesta contrada, que ens va facilitar la visita i amb qui vàrem xerrar cordialment una estoneta.

Altres noms: Torre de la Merla - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 17/07/2018.

0Punt d’inici: Un lloc entre els PK 4/5, un tram urbà de la carretera T-301 –  40 51 26.9 0 31 26.8 - des d’on enfilem el carrer que a Google Maps s’identifica amb el nom de Camí de la Montserrada. Hi ha un indicador al respecte.

1 – A 40 51 23.0 0 31 47.0 Girem a la dreta, en baixada. Veiem el cementiri al davant.

2 – A 40 51 14.9 0 31 26.8 Girem a la dreta. La torre ja és visible.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut.

L’inici no és del tot correcte però pensem que és entenedor.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

Es tracta d'una torre rodona de base poligonal amb una porta per accedir a l'interior d'arc rebaixat.

Fou construïda amb maçoneria i a la part superior es pot veure un afegit posterior fet de maó.

L'arrebossat s'ha perdut en algunes zones, a més a més hi ha una sèrie de ferros i un dipòsit que posen de manifest el seu estat de degradació.”

Notícies històriques

Situada a Bítem, identificada potser amb la torre de la Merla, de planta circular. Per les seves característiques constructives probablement sigui una torre de molí de vent.”