Torre del Gili – Les Oluges / Segarra

Situació: En terrenys de Les Oluges vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Nota: Estem pendents de confirmar que sigui correcte l’assignació que hem fet d'aquesta edificació, al municipi de Les Oluges.

Època: Ho desconeixem (De moment).

Protecció: Ho desconeixem (De moment).

Estat: Molt malmesa, la meitat de la construcció ha fet fallida. No té sostre. A tocar de la línia de tren de Barcelona a Lleida.

Altres: Pendent de localitzar alguna informació al respecte.

Altres llocs interessants per visitar:

Molt a la vora d'aquesta construcció ( N 41 40 42 E 01 19 40) hi ha el Mas Suau, un antic poblat, actualment abandonat, del que ens ha cridat l’atenció, les restes d'una església, de la que no hem localitzat dades

i la presència entres les restes de les cases del llogaret, d'unes construccions de volta de canó, fetes amb pedra, força vistents.

N’hem vist una mostra al també poble segarrenc de Castell de Santa Maria.

Als efectes de poder-les localitzar en una altra ocasió en les nostres pàgines, hem identificat la seva presència amb l’etiqueta “cabanes de camp”.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya (Pat.mapa), ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

Per arribar a Mas Suau cal sortir de Cervera en direcció a les Oluges i desviar-se per la carretera LV-1003 direcció Sant Guim de Freixenet, fins l'accés al poble de Montfalcó Murallat.

En aquest punt cal girar a la dreta i seguir una pista senyalitzada que coincideix amb el tram del sender de llarg recorregut GR-171, el qual venint del Santuari de Pinós va cap a Cervera. Cal travessar la riera de Vergós i continuar 1000 m més fins arribar a Mas Suau. A 100 m al sud-est es troba un pas sense senyalitzar per creuar la via del tren que va cap a Cervera.

El jaciment, situat a llevant de la partida de l'Enfarinat i a migdia de la Bassallarga, es troba en una zona d'altiplans amb paisatge típic d'interior, rodejat de camps de conreu de cereal, grups aïllats d'alzines, que se situen especialment en els pendents i pedregars i alguns arbres fruiters, sobretot ametllers.

El Mas Suau es localitza molt proper a la capçalera del riu Sió, entre la Riera de Vergós, situada vers el nord a uns 950 m i que desemboca en aquest riu; i de la Riera de Monells, situada a menys de 500 m al sud i que desguassa en el riu Ondara. Tot i que aquests torrents i rius no porten massa aigua, proporcionen a la vall que s'estén entre Montfalcó i les Oluges, en temps de pluges normals, un subsòl abundós en aigua que permet abastar d'aigua la ciutat de Cervera i altres poblacions veïnes.

Des d'aquest punt podem visualitzar cap al nord-est el centre geogràfic del municipi: el turó coronat pel poble medieval de Montfalcó.

Segons la Carta Arqueològica de 1986, en un indret indeterminat molt proper al mas es localitzà en una data imprecisa un enterrament consistent en un sepulcre de fossa del qual únicament es coneix que contenia un aixovar format per braçalets de petxina. Aquests van desaparèixer i avui no se'n coneix el seu emplaçament. La cronologia que s'atribueix a aquest jaciment és de neolític mig- recent (entre 3500 i 2500 aC). Durant les tasques de revisió de 2006, els resultats de la prospecció del lloc no van proporcionar resultats positius.

Context

Camp de conreu de cereals a l'entorn immediat del Mas Suau, situat en una zona plana i alta, 900 m al sud-oest de la Riera de Vergós i 1000 m al nord de la Riera de Monells.”