Església de Santa Maria – Sant Guim de Freixenet / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Castell de Santa Maria, entitat de població de Sant Guim de Freixenet, població i municipi del mateix nom, a la comarca de La Segarra (Lleida).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 41 40 52 E 01 24 19.7 – Altitud: 670 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

Descripció

Església situada a l'entrada del poble, aïllada d'edificacions però perfectament integrada dins del seu nucli urbà.

Es tracta d'un edifici d'una sola nau, de planta rectangular, capçalera plana i coberta exterior a doble vessant amb ràfec de teula al voltant del seu perímetre.

L’interior de l’església presenta una coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals.

A la façana principal s'obre la porta d'accés adovellada, presentant a la clau un treball motllurat d'un escut en forma d'ametlla i una creu llatina. Per sobre d'aquesta porta, es disposa un petit òcul i corona la façana un campanar de paret de dos ulls amb coberta a doble vessant. A la façana sud, s'obre una finestra d'arc de mig punt monolítica, actualment mig paredada. A la façana est situada a la capçalera de l'edifici troben una obertura cruciforme, mig paredada. A la façana nord, sobresurt la sagristia de l'església. L'obra presenta un parament de carreus o carreuó irregular disposat regularment.

Són molt tardanes les notícies que es tenen d'aquest lloc, com també de la seva església.

La vinculació d'aquesta amb Sant Pere de Sant Domí es fa evident en la documentació que ens parla de la visita pastoral d'Antoni Pasqual el 1685.

L'edifici ha sofert remodelacions que han afectat la seva estructura primitiva. L'antic absis va desaparèixer quan es va allargar la nau, amb la construcció d'una altra de volta apuntada. L'eix d'aquesta nau tampoc coincideix amb el de la primitiva. S'obren dos arcs de mig punt, un dels quals, al cantó nord, dóna accés a la sagristia.”