Església NOVA de Santa Maria de Gàver – Estaràs / Segarra

espereu…

En contrast amb les antigues pedres de l’Església vella de Santa Maria de Gàver, facilitem a continuació una mica d'informació de la nova església parroquial de Santa Maria de Gàver, fruit de la voluntat i els esforços dels habitants d'aquest llogaret.

I T I N E R A R I

Situació: A Gàver, entitat de població d’Estaràs, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XX -  Generalitat de Catalunya .*

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya .*

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament, fora de les hores de culte. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 23/03/2013:

A tocar de la carretera LV-1005, a la sortida del poble, en direcció a Estaràs, al costat de la bàscula.

Altres

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * ens complau extreure alguns fragments d'informació (Març 2013):

“ Descripció

Església situada al costat dret de la carretera LV-1005 de Sant Guim de Freixenet a Estaràs, vora de la bàscula, aïllada de qualsevol edificació i fora del nucli urbà.

Notícies històriques

En època moderna, es va construir dins del poble, en el marc d'una plaça, la rectoria i una capella on es feien les misses dominicals i l'antiga parròquia de Santa Maria quedava reservada per les festes més assenyalades.

L'any 1971 es va construir una nova església al peu de la carretera, dedicada a Santa Maria i va substituir a l'antiga, que estava en un estat precari i massa allunyada del poble.

Quan es va fer aquesta nova església parroquial de Santa Maria, es va enderrocar la rectoria i la capella.

Al llarg del temps, sempre ha tingut com a sufragània l'església de Sant Julià d'Estaràs i pertany al bisbat de Solsona des de l'any 1957.”

• Donem les gràcies al senyor Ramon Torné, veí d'aquest poble, per les interessants informacions que ens ha facilitat durant la nostra visita a aquest lloc.

Altres pàgines

MAPA de situació de la nova església de Santa Maria de Gàver: