Torre de Vilaseca – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vinallop, entitat de població de Tortosa,  ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ruïnós – Lliurament accessible. Aparcament al voral del camí d’accés.

Altres noms: Torre de Mingana - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 17/07/2018.

0 – El punt d’inici ha estat el següent: Un lloc – 40 46 41.4 0 30 25.9 - situat entre els PK 14/13 de la carretera C-12, on prenem una sortida sense cap indicació.

1 – A 40 46 32.6 0 30 13.9 hi ha una desviació a mà dreta. Doncs bé. En aquest punt o als voltants caldria aparcar el cotxe i enfilar-nos per on puguem  (No hi ha camí) en direcció a la torre que ja ha estat visible.

La torre està situada en un extrem d’un terreny conreat.

Sens dubte, la visió del següent M A P A ajudarà.

Torre situada vora la Carretera de Tortosa (Santa Bàrbara, a uns 4,5 km de Tortosa).

Venint des de Santa Bàrbara, una vegada passat el desviament a Amposta per la Ctra de la Carroba, cal prendre el segon dels camins a ma esquerra i després de passar un masada i corrals abandonats, a uns 500m. de la carretera, cal deixar el cotxe i pujar el turó de ma dreta a peu.

La torre no té accés directe per camí, sinó que es troba enmig d'una propietat conreada. Es visible des de la carretera.

L'estat de conservació es ruïnós. Es mantenen dempeus només quatre murs exteriors, força alterats i en algun sector enderrocat.

Ha desaparegut la coberta, és a dir tot el sector superior de remat, i la distribució interior.

L'accés a l'interior es realitza per un forat obert en el mur a nivell de planta.

Sembla que la porta original seria la que es conserva alterada a nivell del primer pis en la façana que mira el riu.

Es conserva també alguna resta d'edificacions posteriors adossades a la torre.

Per les restes deixades en el mur, sembla que en el darrer període fou utilitzada com a vivenda i constava de planta baixa i un pis cobert, amb teulada d'una sola vessant. El material emprat per la construcció és la maçoneria, tot i que hi ha sectors arrebossats.

La primera noticia coneguda de la torre data del 1158, quan es citada com a torre de "Vila-cechia".

La seva funció era possiblement protegir l'antic nucli de poblament d'Arenys i tot el marge dret del riu en aquest sector.

Òpticament domina també tot el marge esquerra del riu des de Campredó fins a Tortosa.

En documentació medieval, posterior el segle XII, es troben algunes referències més de la torra, però posteriorment aquestes desapareixen.

Amb tot, l'ocupació ha continuat fins el segle XX, quan la fou abandonada per la família que hi habitava.”