Torre de Poquessalses – Amposta / Montsià

torre-de-poquessalses-amposta-080209_504

Situació: Al terme municipal d'Amposta (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa. De propietat particular, situada dins d’un terreny clos, on una cadena en barra el pas. Visible des de la carretera.

Accés – Visitada el: 09/02/2008:

Procedents de la torre de Forcheron,a l'abandonar el camí de la finca on està edificada aquesta torre, ens retrobem en una carretera sense asfaltar. Si giréssim a la dreta tornaríem a la carretera TV3408, que és por on havíem vingut. En lloc d'això, girarem a mà esquerra i per aquesta carretereta sense asfaltar, sortirem a la N-340, on també girarem a mà esquerra.

Ben aviat, a la dreta, veurem un trencall, (40 40 08.65 0 34 58.25) on hi ha un cartell informatiu que indica literalment: “ Camí lligallo Forcheron”. Entrem-hi.

Deixem a la nostra esquerra un establiment de pinsos i al poc, a mà dreta hi ha un trencall, d'on arrenca una carretera asfaltada (40 40 09.20 0 34 37.24), on deixant a banda i banda terrenys on hi ha arbres fruiters, al cap d'uns 500 metres, a la dreta, trobarem la torre de Poquessalses.

Altres:

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,*ens complau extreure la següent informació - (Gener 2020):

"Descripció

Edifici militar de planta rectangular conservat en uns 6-7 m d'alçada, amb terrassa plana, completament desfeta.

De proporcions petites, 5-6 m d'amplada i 6-7 m de profunditat.

No presenta cap element distintiu a les façanes excepte a la principal, on els troba la porta amb arc de mig punt amb dovelles i les restants pedres de l'emmarcament fetes de grans carreus bastant regulars, a més de les restes d'un matacà situat a la part superior d'aquesta façana, també cal destacar les pedres cantoneres, també prou regulars, que no arriben al final de l'edifici.

Els murs són de maçoneria i presenten alguns desperfectes importants, sobre tot a la cantonada inferior dreta de la façana principal.

A l'interior destaca una volta de canó i dues obertures situades a les cantonades del mur principal i que estaven destinades a l'accés a la part superior de la torre.

Tercer vèrtex del triangle irregular de defensa d'Amposta.

El seu origen pot estar en la necessitat de crear un nus de protecció de la zona després de la devastadora incursió dels corsaris algerins el 1540."

Montsià : Veure en un mapa més gran.