Torre de l’Oriola – Amposta / Montsià

torre-de-loriola-amposta-080209_503

torre-de-loriola-amposta-080209_501

Situació: Al terme municipal d'Amposta (Montsià) – Tarragona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Excel·lent estat. No és accessible lliurament, és dins d’una propietat privada. Visible exteriorment.

Accés - Visitada el  09/02/2008:

Procedents d'Amposta i circulant per la carretera TV-3408 (que va quasi paral·lela a la N-340), en sentit Sant Carles de la Ràpita, en un trencall, (N 40 40 17 E 0 35 25)  veurem un cartell informatiu, a la dreta, indicant la Torre de Forcheron.

Creuarem un pont i a continuació girarem pel segon trencall a la dreta i seguirem per una carretera sense asfaltar, fins a trobar, molt a la vora, també a la dreta, una mica amagada, la torre que busquem, envoltada de camps de conreu i d'arbres fruiters.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: - (Gener 2020):

Torre de planta rectangular, situada a l'oest del terme.

Se li lliura una edificació d'època contemporània, amb la que funciona com a masia.

La porta d'accés, d'arc de mig punt adovellat, està situada a la façana est; per sobre d'aquesta s'obren dues finestres (la superior amb llinda i ampit motllurat).

A la part superior d'aquesta façana es conserva un matacà.

Posteriorment a la seva construcció es van obrir diverses obertures i es va desmuntar la part superior.

Notícies històriques

Forma part del triangle de torres juntament amb Futxeron i Poquessalses, amb funció principalment defensiva d'Amposta, potser creada, com la de Poquessalses, per a establir un nus de protecció de la zona després de la incursió algerina de 1540, ja que es tracta d'una organització diferent de la típica de les torres de la zona (duets de torres separades proporcionalment).

Hi havia una masia al costat esquerre, de principis del segle XIX, que es va enderrocar, així com unes dependències pels animals i un pou, que encara es conserva.

Montsià : Veure en un mapa més gran.