Torre de la Vall – Benissanet / Ribera d’Ebre

Situació: Al terme municipal de Benissanet (Ribera d’Ebre) – Tarragona.

Època: Segle XIII.

Estat: Malmesa. Lliurament accessible

Altres noms: segons la pàgina web de Patrimoni.Gencat, també es coneguda amb els noms de Torre de Salvaterra o de Gandesola, de Cervelló i possible Torre d'Almucatán.

L’itinerari que proposem, és el següent:

Procedents de Gandesa i circulant per la carretera N-420, en sentit Mora d’Ebre, entre els PK 813 i 814,  abandonarem aquest vial per un trencall a mà dreta , situat poc abans de creuar un pont, (N 41 06 06 E 00 32 51)  sense cap indicació, bé que podem intuir que es tracta d’un tram de la carretera vella, amb desús des de l’entrada en funcionament de la nova carretera. (Aquestes indicacions ens les han facilitat a la gasolinera situada en aquesta mateixa carretera N420 - PK 812, Telèf. 977 400 729,  situada molt a prop d’aquest lloc,  a la dreta, en sentit ascendent, direcció Gandesa, i on podreu demanar més informació, si cal)

Així doncs ens trobarem circulant en paral·lel i en sentit contrari a la N-420, durant una curta estona. Haurem d’estar ben atents a veure molt aviat a la nostra esquerra el començament d’una carretera sense asfaltar que marxa cap a baix i per on ens cal continuar. (Si ens passéssim, al cap d’una estona tornaríem a entrar sense remei a la N-420).

A uns 100 metres travessarem la llera d’una riera (*) i a partir d’ara continuarem circulant per aquesta carretera sense asfaltar (*),

de manera intuïtiva, per la pista principal, obviant petits encreuaments. En un moment donat la torre ja serà visible davant nostre, a la dreta.

Abans de rebassar la torre, trobarem un trencall a mà dreta, també sense cap indicació  ( 41 04 32 00 31 31), que ens durà en un curt recorregut dalt d’un petit camp de conreu, on aparcarem còmodament el cotxe en un voral (41 04 33 00 31 30). Al fons es veu una masia, sembla habitada. El recorregut des de la carretera general fins aquí haurà estat d’uns 3,7 km.

Continuarem ja a peu, per un petit corriol que s’endevina per l’esquerra i amunt, des del lloc per on  hem arribat, i en molt poca estona més, arribarem a tocar la torre. A sota mateix, a peu de carretera, hi ha una masia enderrocada.

Altres: (*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Ribera d Ebre : Veure en un mapa més gran.

Vistes des de la Torre de la Vall.