Torre colomer – Estamariu / Alt Urgell

Vista de la torre.

Interior de la torre.

Situació: A Estamariu, municipi de l’Alt Urgell (Lleida).

Època: Ho desconeixem. Ni a la pàgina web de Patrimoni-Gencat, ni a l’Enciclopèdia Catalana hi hem sabut trobar cap informació. Tampoc a la pàgina web de l’Ajuntament d’Estamariu.

Estat: Relativament ben conservada. Sense sostre. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 12/06/2011:

Procedents de Puigcerdà i circulant per la carretera N-260 en sentit La Seu d'Urgell, entre els PK 222/223 (N 42 21 36.47 E 01 30 51.77) prenem una desviació a la dreta anunciada per anar a Bescaran.

Abans d'arribar a aquesta població, trobem Estamariu, enfilada dalt d'un turó. Sense pujar a dalt del poble, seguim per la carretera. La torre ja ha estat  ben visible, a la dreta.

Hem deixat el vehicle aparcat al voral de la carretera, a les coordenades 42 22 31.55 01 31 32.66, davant mateix de l'església de Sant Vicenç d'Estamariu, construcció romànica documentada des del segle XI. De manera intuïtiva, primer per un camí que accedeix a terrenys de conreu, i després pels vorals, hem accedit al lloc on hi ha la torre.

LocalitzacióN 42 22 27.49 E 01 31 34.86 - Altitud: 1.063 m.

Altres: Continuant per la carretera una mica més endavant, arribarem a Bescaran, on  hi ha una altra torre colomer, aquesta si, documentada, a més de l'altiu campanar de l'església de Sant Martí de Bescaran, també romànic, documentat des del segle X. Al davant , un bonic cementiri d'època moderna, a dia d'avui, inundat per les males herbes.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

• Es recomana una visita a la web de RACO – Revistes catalanes amb accés obert – on  a la pàgina ANNALS – volum 34 (2001), s'ofereix l'oportunitat de veure i/o descarregar un fitxer en PDF(“ El casal i els colomers medievals del Bertran (Albanyà ”), que és un interessant, extens i ben documentat treball sobre les Torres colomer.

Alt Urgell : Veure en un mapa más gran.

sant-vicenc-destamariu-110612_503