Torre colomer de Castellbò – Montferrer i Castellbò / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de les cases de Castellbò, entitat de població de Montferrer i Castellbò, municipi de la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: Segles XI – XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: A Wikipedia es cita que hi ha tres torres colomer. A Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), es diu que n'hi ha dues. Nosaltres, n'hem vist una. Malmesa. No conserva el sostre. Lliurament accessible, tot i que a primera vista, l'accés, no sembla d'allò més còmode, que diguem.

Altres noms

Accés - Visitada el 24/05/2011:

Arribem al lloc de Castellbò i aparquem el cotxe en una petita placeta, situada a l'entrada mateix de la població, N 42 22 25.14 E 01 21 30.10 i ja a peu ens disposem a passejar pel poble seguint una indicació que ens guia cap a la Col·legiata de Castellbò i el recinte medieval, caminant pel carrer Major.

Durant aquest recorregut, la torre ja és perfectament visible.

No ens hi hem acostat. És perfectament visible des del poble. Les fotografies d'aquest reportatge han estat fetes amb teleobjectiu.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

A cada extrem de la vila, obra medieval.

La vila de Castellbó conserva encara les restes de dos antics colomers.

Són dos torres de planta quadrada construïdes amb pedres sense desbastar i unides amb fang.

Tant la coberta com la part alta de la torre han desaparegut.

De propietat senyorial.”

Altres pàgines:

• Es recomana una visita a la web de RACO – Revistes catalanes amb accés obert – on  a la pàgina ANNALS – volum 34 (2001), s'ofereix l'oportunitat de veure i/o descarregar un fitxer en PDF (El casal i els colomers medievals del Bertran (Albanyà), que és un interessant, extens i ben documentat treball sobre les Torres colomer.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

Altres llocs interessants per visitar:

A  la nostra pàgina web, corresponent a la Col·legiata de Santa Maria de Castellbò, hi ha un recull fotogràfic de temes d'aquesta població.