Torre a la vora de la masia Vilesa – Baix Pallars / Pallars Sobirà

torre-a-la-vora-de-la-masia-vilesa-baen-100909_519

torre-a-la-vora-de-la-masia-vilesa-baen-100909_510

I T I N E R A R I

Situació: Suposem que està edificada en terrenys de Baén, entitat de població del municipi del Baix Pallars (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Ho desconeixem.

Estat: Malmesa. No té sostre. No té porta, és accessible lliurament, tot i que no és gens improbable que ens caigui una pedra al cap.

Accés - Visitada el 09/09/2010:

Procedents de La Pobla de Segur i circulant per la carretera N 260 en sentit nord, al punt situat a l’alçada de les coordenades 42 18 40.36 01 03 40.50, abans d’arribar a Gerri de la Sal, prendrem una desviació a la dreta, indicada, per continuar cap a Baén.

Durant el proper recorregut circularem tota l’estona per una carretera, estreteta, però asfaltada.

Obviarem una desviació a l’esquerra, que mena al poblet de Bresca.

En un moment donat trobarem una cruïlla (42 18 36.14 E  01 04 37.42): a la dreta cap a Useu. A l’esquerra, sense cap indicació, per on continuarem.

També a l’esquerra una mica més endavant hem de veure i sobrepassar una indicació: Mas de Can Pui, que ens confirmarà que anem pel bon camí.

Al cap d’un recorregut d’uns 6,8 km. des de la N-260, arribarem a la masia Vilesa, (42 19 02.95 01 05 28.37) – no hi ha cap identificació), que avui en dia, sembla que està deshabitada, però als voltants hi ha materials de construcció. Aparquem en una extensa planura que hi ha davant mateix.

La part superior de la torre és visible des de la carretera, uns instants abans d’arribar a la casa, en mig dels arbres. Caldria fer una ullada per “situar-la” mentalment, doncs tot i que no està gaire lluny de la casa, localitzar-la en mig del bosc, si no sou capaços (o nosaltres no hem sabut explicar-ho) de seguir el proper itinerari és una mica difícil de trobar.

Situats davant, de cara a la masia (sentit inicial), caldria dirigir-nos cap a l’esquerra primer, retrocedir una mica enrere (la carretera queda a l’esquerra en paral·lel) ,i després dirigir-nos cap a la dreta, on hauríem de trobar sobre un marge, l’inici d’una ampla pista de muntanya, que circulant de nou en el sentit inicial ens conduirà a una placeta, on al final, a l’esquerra s’inicia un petit corriol que en dos minuts ens durà a la torre.

(En qualsevol cas, la visió del mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina, facilitarà sens dubte la localització)

Altres: De fet desconeixem el nom d’aquesta edificació. L’hem “batejada” com a torre de la masia Vilesa, per què està molt a la vora d’aquest mas, però en qualsevol cas encoratgem a qualsevol visitant d’aquesta pàgina que tingui dades fidedignes d’aquesta torre, ens faciliti el seu nom i ens confirmi la pertinença a aquest municipi:  info@catalunyamedieval.cat. Gràcies per avançat.

Per altra banda, agraïm al Sr. Román, veí de la població de Peramea, les seves precises indicacions que ens han permès localitzar aquesta edificació.

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.