Castell de Peramea – Baix Pallars / Pallars Sobirà

Dalt d’aquest roquerar es suposa que hi havia hagut el castell de Peramea.

Potser que amb una mica més d’imaginació que no pas de criteri, podríem pensar que aquestes pedres, situades a la planura del castell, podrien ser restes d’aquest.

Al peu del roquerar hi ha unes quantes pedres que podrien haver
format part de la muralla.

Vistes de la Torre dels Colomers, des del lloc de la suposada ubicació del castell de Peramea.

Situació: A Peramea, entitat de població del municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà) - Lleida.

Època: Documentat des del segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Desaparegut. S'identifica el lloc on havia estat aquesta edificació, tot i que pràcticament no hi ha ni senyals. Lliurament accessible. Aparcament a l'ampla plaça (Plaça de l'Om) que trobarem a l'arribar al poble.

Accés - Visitat el 03/09/2010:

L'edificació havia estat construïda dalt de tot d’un roquerar que trobarem a la part alta del poble, davant per davant de l’església de Sant Cristòfol.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Febrer 2020):

Descripció

Al cim d'una penya situada la costat septentrional de la població de Peramea es troben les escasses restes d'aquest castell.

Damunt del planell hi ha una plataforma amb diversos nivells.

Al nivell superior, que té una forma trapezoïdal, hi ha restes de murs als costats sud i oest i aquest últim continua cap a un nivell una mica més baix fent una mica d'angle cap a l'est al final.

A l'extrem septentrional hi ha uns 4 metres de paret de tancament.

A l'extrem meridional de la població i sobre un petit promontori rocós, es conserven les restes d'una torre, dita de Colomers, que formava part del sistema defensiu de la vila Peramea.

És una torre de planta circular; manté en el seu costat nord-oest un pany de paret fins a l'altura del primer pis, mentre que pel sud-est és pràcticament enrunada.

És una construcció de grans blocs de pedra calcària, d'una gruixària mitja entre 50 i 60cms.

A un nivell més baix, i resseguint el turó, un mur d'aparell lleugerament més petit delimita un espai més o menys circular.

Notícies històriques

El castell apareix documentat per primera vegada l'any 908 quan l'abat Godemir permutà amb el comte Ramon diversos béns per una terra en el lloc anomenat Vadelló, situada in castro Pedramei.

L'any 1057 Llúcia, germana de la comtessa Almodis de Barcelona, es casa amb el comte Artau I de Pallars, el qual li aporta en dot els castells de Santa Engràcia, Torralla, Salàs, Peramea, Rivert i Bellveí.

L'any 1250 el castell de Peramea fou lliurat com a penyora pel comte Roger I al vescomte Pere de Vilamur en els pactes matrimonials establerts entre les dues cases.

Per enllaços matrimonials, el castell de Peramea passà del comte de Pallars a mans dels Bellera.

Peramea passà a mans dels ducs de Cardona l'any 1487, els quals mantingueren el domini fins al començament del segle XVII.

L'any 1632 i fins al començament del segle XIX, consta com a lloc dels comtes d'Erill.

• Donem les gràcies al Sr. Roman, un veí d’aquesta població, per la seva col·laboració en aquest petit reportatge i a la vegada per les seves interessants informacions sobre uns dolmens propers a aquest lloc.
  • A la pàgina web Consorci Gerri de la Sal – Pallars Sobirà a la pàgina referida a Peramea, es llegeix:

“ Un cop som a Peramea, podem deixar el cotxe a la plaça, i desplaçar-nos fins a la part més alta del poble on hi ha l’església i la Roca del Castell, on s'hi troben les restes del castell, al qual s'hi pot accedir per un petit corriol.

El castell data del s. XI, es relaciona amb la difusió de la petita noblesa local desprès de l’any 1000. Actualment només en resten alguns panys de paret situats vora la petita plataforma que s'estén per damunt de la roca.”

Edificacions properes:

• Diametralment oposada a aquesta construcció, trobarem a l'altra banda del poble, les restes de la torre dels Colomers, que podria correspondre a una torre de guaita del castell de cap als segles XII-XIII.

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.