Castell de Peramea – Baix Pallars / Pallars Sobirà

Dalt d’aquest roquerar es suposa que hi havia hagut el castell de Peramea.

Potser que amb una mica més d’imaginació que no pas de criteri, podríem pensar que aquestes pedres, situades a la planura del castell, podrien ser restes d’aquest.

Al peu del roquerar hi ha unes quantes pedres que podrien haver
format part de la muralla.

Vistes de la Torre dels Colomers, des del lloc de la suposada ubicació del castell de Peramea.

Situació: A Peramea, entitat de població del municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà) - Lleida.

Època: Segle XI.

Estat: Desaparegut. S’identifica el lloc on havia estat aquesta edificació, tot i que pràcticament no hi ha ni senyals. Lliurament accessible. Aparcament a l’ampla plaça (Plaça de l’Om) que trobarem a l’arribar al poble.

Accés - Visitat el 03/09/2010:

L’edificació havia estat construïda dalt de tot d’un roquerar que trobarem a la part alta del poble, davant per davant de l’església de Sant Cristòfol.

Localització: N 42 19 48.30 E 01 02 52.45 - Altitud: 920 m.

Altres:

• Donem les gràcies al Sr. Roman, un veí d’aquesta població, per la seva col·laboració en aquest petit reportatge i a la vegada per les seves interessants informacions sobre uns dolmens propers a aquest lloc.
  • A la pàgina web Consorci Gerri de la Sal – Pallars Sobirà a la pàgina referida a Peramea, es llegeix:

“ Un cop som a Peramea, podem deixar el cotxe a la plaça, i desplaçar-nos fins a la part més alta del poble on hi ha l’església i la Roca del Castell, on s’hi troben les restes del castell, al qual s’hi pot accedir per un petit corriol.

El castell data del s. XI, es relaciona amb la difusió de la petita noblesa local desprès de l’any 1000. Actualment només en resten alguns panys de paret situats vora la petita plataforma que s’estén per damunt de la roca.”

Edificacions properes:

• Diametralment oposada a aquesta construcció, trobarem a l’altra banda del poble, les restes de la torre dels Colomers, que podria correspondre a una torre de guaita del castell de cap als segles XII-XIII.

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.