Pont de Gerri de la Sal – Baix Pallars / Pallars Sobirà

I T I N E R A R I

Situació: A Gerri de la Sal, vila i capital del terme municipal de Baix Pallars, a la comarca del Pallars Sobirà (Lleida).

Època: Segle XI – Romànic - (Ajuntament de Gerri de la Sal).

Estat: Perfecte. Avui en dia, encara s'utilitza per traspassar, a peu, el riu Noguera Pallaresa.

Accés - Visitat el 03/09/2010:

Hem accedit a Gerri de la Sal circulant per la carretera N-260. Trobarem l'entrada a població entre els PK 294 / 293 d'aquesta via.

És molt recomanable deixar el cotxe en una zona d'aparcament disposada a l'efecte, que trobarem poc després d'entrar el poble.

Després, a peu, podrem donar una volta pels carrers del llogaret, traspassar el riu Noguera Pallaresa pel majestuós pont romànic, i visitar a l'altra banda el Monestir de Santa Maria. Tornant dins el poble, veurem la Torre de la Presó, i el Museu de la Sal.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2015):

Magnífic pont gòtic constituït per una única gran arcada, assentat directament sobre la roca.

L'arc de mig punt on descansa a banda i banda d'una massissa barbacana formant un eixamplament.

Aquest pont sobre la Noguera Pallaresa és l'única comunicació existent entre el marge dret on s'assenta la vila i a l'esquerra, on es troba el monestir i s'inicia el camí que condueix al poblet d'Enseu i d'altres de la ribera de Baén.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Gerri de la Sal, el següent text  - Juliol 2015.

El Pont Romànic, data del S. XI, únic accés des del poble al Monestir.

En l'època medieval també era l'únic accés al camí de Baén i cap a l'Alt Urgell.

És un pont d'una sola arcada de mig punt amb els muntants originals assentats sobre la roca a banda i banda del riu.

Pràcticament la totalitat de l'arc i tota la zona alta de pas és de construcció més recent, degut a les nombroses reparacions que ha sofert al llarg del temps.

Des del pont es contempla una vista magnífica del riu Noguera Pallaresa i del poble de Gerri.”