Santuari de la Mare de Déu dels Munts – Sant Agustí de Lluçanès / Osona

Esmentada al segle XII, però l'edificació actual correspon al segle XVIII.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Agustí de Lluçanès, que amb els seus pocs habitants és l'únic nucli de població del terme (la resta viu en hàbitat disseminat), al  municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Esmentada al segle XII, però l'edificació actual correspon al segle XVIII – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Lliurament accessible. Actualment hostatja un restaurant.

Accés – Visitat el 30/07/2008 i el 18/08/2016:

Circulant per la carretera BP-4653 (Perafita – Sant Agustí de Lluçanès), en un punt situat a 42 04 41.0 02 07 47.9, entre els PK nº 16 / 17 trobarem una sortida indicada per anar als Munts. Carretera asfaltada fins el destí. Aparcament.

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 2,3 km. (Segons Google Maps)

Altres: De la pàgina web (Patrimoni.Gencat), ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

El santuari de la Mare de Déu dels Munts està situat a la subcomarca del Lluçanès en el vèrtex d'unió entre Osona i el Ripollès. L'edifici està format per l'església i l'hostatgeria.

L'església és una construcció d'una sola nau coberta amb volta de creueria, datada segons la llinda de la porta d'entrada al 1700. Al costat esquerra de la façana hi ha un campanar de torre, al qual s'hi accedeix des de l'interior de l'església. La porta d'entrada està protegida amb un porxo que comunica amb l'hostatgeria, edifici rectangular.

Al seu interior hi ha la imatge de la Mare de Déu dels Munts, romànica del segle XIII, molt restaurada.

Tot i que l'estructura de l'edifici podria ser anterior a la data de la llinda de la porta (1700).

La unitat de les estructures confirma que la imatge de la Mare de Déu que conserva a l'interior és anterior a l'obra arquitectònica. La imatge de la mare de déu podria ser del segle XIII, però l'arquitectura és del segle XVIII.

Esmentada ja el 1170, l'església fou renovada a partir del segle XVII.”

“ Des de dalt de la serralada dels Munts (1059 m) punt més alt del municipi, es divisa una extraordinària panoràmica: a ponent, l’altiplà del Lluçanès, a llevant, la vall de Torelló; a migdia, el Montseny i tota la formació prelitoral, i a tramuntana, el proper i majestuós Pirineu i l’emblemàtic massís del Pedraforca.

El Santuari dels Munts, que existia l’any 1170, presideix tota la contrada i és des de ja fa segles centre d’una important tradició mariana i popular.

A l’església actual, edificada a finals del segles XVII com a culminació de la importància que prengué el lloc, s’hi venera una imatge de Santa Maria, obra romànica del segle XIII que fou restaurada l’any 1929.”