Santa Maria del castell de Claramunt – La Pobla de Claramunt / Anoia

Santa Maria del castell de Claramunt – La Pobla de Claramunt

Santa Maria del castell de Claramunt. Al centre de la imatge, dos dels tres absis conservats. A la dreta, la capella de Santa Margarida.

Santa Maria del castell, vista des de la part superior de les restes del castell.

I T I N E R A R I

Situació: Forma part del conjunt de les restes del castell de Claramunt, del que va ser antiga capella, que està situat dalt d'un turó que presideix La Pobla de Claramunt, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Malmesa. Visitable.Al costat d'aquesta edificació hi ha la petita capella de Santa Margarida, construïda l'any 1303.

Veure la nostra pàgina corresponent al castell de Claramunt.

Altres:

“ Temple d'estil romànic. Data de mitjans del segle XI amb influències de l'arquitectura llombarda. D'aquesta església avui en dia encara en podem veure un testimoni ja que es conserven dos dels tres absis que tenia i que estaven orientats a l'Est.

Va ser la primera parròquia del municipi i durant molts anys va acollir les imatges de la Mare de Déu de la Llet, del segle XIII, i del Sant Crist, d'estil gòtic, que ara es troben a l'església actual.

Aquest temple va patir les conseqüències de la gran destrucció del castell el 1463 i més endavant es va reconstruir seguint l'estil gòtic de l'època. Va ser a causa d'aquesta catàstrofe que el culte parroquial es va traslladar al nucli urbà del municipi, en concret, a l'església de la Santíssima Trinitat.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa, fragments del text que es refereix de manera conjunta al castell i a l’església (Gener 2014):

“ Dins d'aquest recinte trobem l'església de Santa Maria d'estil romànic.

Data de mitjans del segle XI amb influències de l'arquitectura llombarda. L'església (13 x 19 m.) tenia tres naus de quatre trams cadascuna separats per pilastres quadrades damunt les quals descansen arcs de mig punt que sustenten la teulada -en l'actualitat caiguda en la seva totalitat- i tres absis -ara en queden dos-.

Aquests darrers estan decorats exteriorment amb arquets i faixes llombardes -amb una faixa per cada dos arquets-, amb una finestra doble entre faixa i faixa.

Aquesta església va ser la primera parròquia del municipi. Aquest temple va patir les conseqüències de la gran destrucció del castell al segle XV, durant la guerra civil catalana.

Al seu costat es va construir la capella de Santa Margarida, d'una nau rectangular coberta per una volta lleugerament apuntada.

El conjunt existia abans de la presa de Barcelona per Almansor (985) i consta dins el Comtat de Barcelona el volts de 990.”

Anoia : veure en un mapa més gran.