Ruïnes de l’església de Sant Pere de les Cigales – Navàs / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al Pla de Sant Pere, en terrenys de Navàs, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Ruïnes. Si ningú no hi posa remei, malauradament, aviat no quedarà ni rastre d'aquesta esglesieta. Fins i tot les males herbes estan a punt de fer desaparèixer les quatre pedres supervivents. Lliurament accessible. Aparcament al davant.

• Amb el mateix nom – Sant Pere de les Cigales – hi ha una altra edificació, bastida en terrenys del terme municipal de Gaià, també al Bages.
  • El Pla de Sant Pere de les Cigales presenta uns bonics paisatges:

Altres noms: Església de Sant Pere de Salou - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/06/2014:

Sobre una petita elevació, presidida per un raquític arbre, flanquejada per un costat pel camí d’accés al Pla de Sant Pere i envoltada per les altres bandes, per terres de conreu, així trobarem les depauperades quatre pedres, restes de l’església de Sant Pere de les Cigales.

De bon principi direm que coneixent les dades de situació d'aquesta església, hem confiat al nostre TomTom la planificació del itinerari.

Tot i que hem arribat al nostre destí, ara, quan estem a casa, processant la informació que hem recollit durant el viatge, examinant els mapes, ens en donem compte de que a la part final d'aquest itinerari, el navegador ens ha fet fer una volta considerable.

Al punt que al mapa assenyalem amb el nº 4, es presenta l'alternativa de continuar per la dreta fins el punt 9, en lloc de passar pels altres punts assenyalats 5, 6, 7, i 8.

L'assumpte és que desconeixem l'estat del terra d'aquesta possible “drecera alternativa”. Com diem en moltes ocasions, als llocs s'hi pot anar de moltes maneres diferents. En qualsevol cas, nosaltres donem fe de la manera que coneixem, i amb tot, tampoc està de més recordar, que ens podem equivocar al transmetre la informació ... Dit això, anem per feina ...

Hem iniciat l'itinerari a la localitat de Navàs, al lloc (0) situat a 41 54 09.9 01 52 14.5, on hi ha el naixement de la carretera BV-4235 (Navàs – Viver i Serrateix),  per on transcorrerà, breument,  la primera part del nostre recorregut.

A partir d'aquí anirem donant informació a mode de “track” casolà:

1.     Abandonem la carretera BV-4235 en un lloc situat a 41 54 25 01 51 07,  entre els PK 3 i 4, per una sortida a mà esquerra, indicada per anar a Sant Cugat del Racó, sense arribar-hi. Entrem a un camí de terra, de moment, transitable, sense problemes. (Una mica més endavant d’aquest punt, hi ha una sortida, a mà dreta, indicada, per accedir a l’església de Sant Genís de Massadella).

2.     A 41 54 35 01 50 45, hi ha una desviació, sense cap indicació. Seguim per l'esquerra.

3.     A 41 54 21 01 50 42, hi ha una desviació, continuem per la dreta i amunt. Hi ha un cartell indicatiu: Cal l’Estruch, La Sala, L'Alzina, l’Espinalt.

4.     A 41 54 36 01 50 05 trobem una desviació. Hi ha un cartell, que ens diu que per la dreta aniríem a l'Alzina i La Sala. Hem de continuar per l’esquerra.

5.     A 41 54 34.8 01 49 45.4 deixem a la dreta un mas, habitat. Des de la carretera general fins aquest lloc hi ha uns 3,5 km. aproximadament, que es poden transitar amb un vehicle convencional. Ara bé, a partir d'aquí, pensem que ja és necessari fer-ho amb un vehicle 4x4 o bé a peu.

6.     A 41 54 40 01 49 16, se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Caldrà tenir-ho en compte, a la tornada.

7.     A 41 54 51 01 49 20, i solament com a referència o control, deixarem un mas a l'esquerra del camí.

8.     A 41 54 55 01 49 28, se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Caldrà tenir-ho en compte, a la tornada.

9.     Arribem al Pla de Sant Pere, on hi ha les pobres restes de l'església de Sant Pere de les Cigales. Des del punt (5), on citem que hi ha un mas habitat, fins aquí, hi ha una distància d'uns 2,1 km. aproximadament. O sigui que en total, l'excursió té una durada d’uns 5,2 km. més o menys.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

Aquesta església és una autentica ruïna.

Solament resten visibles unes quantes filades de l'absis, mentre que la resta del perímetre està mig colgat entre la brossa i les herbes.

La porta es pot deduir que s'obria al mur sud. L'absis, orientat cap a l'est, presenta restes d'arrebossat als murs interiors.

L'aparell és obrat en carreus quadrats, ben treballats i disposats en filades. En les tasques d'excavació del 1981 es trobaren els dos tenants de l'altar, situats al centre de l'absis.

L'església apareix documentada el 1293 amb el nom de Sant Pere de l'Alou.

El topònim Salou li devia venir d'estar dins el mateix alou que el 925 fou donat pel comte Miró de Cerdanya al monestir de Sta. Mª de Ripoll anomenat d'Ecclesias Clavatas, i també per la seva proximitat a Sant Cugat Salou.

Per altra part, però, el 983 en l'alou d'Ecclesias Clavatas que tenia Sant Llorenç prop Bagà figuren la casa de Santa Mª, Sant Joan, Sant Llorenç i Sant prop Bagà, i no de Sta. Mª de Ripoll.

El 1981 Iñaki Padilla amb estudiants de la Universitat de Barcelona feren excavacions de l'església, de la qual ben poques restes en queden.”

Altres llocs interessants per visitar:

• Al davant de les restes de l'església, a l'altra banda del camí, hi ha dues velles sitges de gra, en un estat de conservació una mica precari.

• En una trajectòria imaginaria, en línia recta, des de les restes de l'església, passant per sobre de les sitges, al fons, a la vora dels arbres, hi ha una figuera, a sota de la qual hi ha una tomba antropomorfa, de notables proporcions, que presenta una creu tallada a la mateixa pedra.

Teníem coneixement de que hi ha molts altres elements interessants per descobrir en aquesta zona. Per manca de temps no ens ha estat possible explorar-la.

• Ens complau deixar constància d'una interessant pàgina web de Na Maria Estruch Subirana, on posa a l'abast dels lectors, una extensa i ben documentada informació sobre aquest bonic racó del nostre territori.