Ruïnes de l’església de Sant Pere de les Cigales – Gaià / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de La Galera, entitat de població de Gaià, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Pat.mapa). L'edificació actual és una obra – barroca - del segle XVIII- (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible. No hem trobat enlloc, cap indicació.

Altres noms: Sant Pere de la Roca / Sant Pere de Monistrol - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 16/05/2014:

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc (0) situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera, una mica més endavant del PK nº 1,  per una sortida (1) a l'esquerra, en un lloc situat a 41 53 57.2 01 53 23.2.

Aquí hi ha la fita del PK nº 0 de la carretera BV-4002, per la que continuarem una estona fins a la propera població de La Galera.

Travessarem aquesta població, deixant a la dreta un poliesportiu, posteriorment també a la dreta l'església i finalment sortirem del poble, accedint a un camí de terra.

Tot seguit, i a mode de “track” casolà, anirem facilitant dades del proper recorregut:

• A 41 54 49.2  01 53 24.7 hi ha una petita desviació (2) a l’esquerra, continuem per la dreta.
  • Només uns metres més endavant (41 54 49.2 01 53 24.7), tornem a trobar una altra desviació (3). Ara continuarem per l'esquerra.
  • A 41 55 10 01 53 50, passem pel costat (4) d’una casa abandonada.
  • A 41 55 16.1 01 53 51.7 abandonem el camí per on veníem, per una desviació (5) a l'esquerra, en baixada i que pren la direcció en paral·lel i en sentit contrari al que veníem. Si hem arribat fins aquí en un vehicle de turisme, hauríem d’obviar els següent passos. Segurament es més convenient aparcar el vehicle al voral de la carretera i continuar a peu la resta del recorregut, que afortunadament, no és molt llarg.
  • Finalment, a 41 55 10.0 01 53 45.4 tornem a trobar una altra desviació (6), la última. Recte, i amunt, ja es veu que és una pista en molt malt estat. Afortunadament, nosaltres hem de continuar per l’esquerra. A uns dos-cents  metres, més o menys, a l’esquerra del camí, ja veurem perfectament l’edificació.  Hem aparcat el 4x4 al voral.

• Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

Església aterrada d'una sola nau amb un absis semicircular i amb la façana a ponent.

Les restes conservades són de la construcció del s. XIII; és conserva encara l'arc triomfal de mig punt amb unes cornises i motllures a les impostes. Dues capelles laterals a banda i banda de la nau.

Notícies històriques

Aquest conjunt arquitectònic tant malmès no és tan important per les restes que conserva de la construcció del s. XVIII, sinó perquè la toponímia "St. Pere de Monistrol"ens indica que en aquest lloc fou probablement establiment d'un antic cenobi possiblement d'època visigòtica.

La construcció del s. XVIII aprofità l'antic establiment.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Gaià, el següent text (Maig 2014):

Aquesta església (Sant Pere de Monistrol) s’anomena també Sant Pere de la Roca i Sant Pere de les Cigales.

Es diu que abans era un petit monestir de tradició visigòtica.

Primerament era una parròquia i ara és una capella rural. Apareix ja esmentada l’any 982 amb el nom de “Monasteriolo” que fa referència a la vida monàstica que durant un temps hi va haver i que ara ja és extingida.

El 1284 si que se la cita com a parròquia de Monistrol de Gaià. L'any 1685, però, ja és una capella rural. Llavors el segle XVIII es va reformar gairebé tot l’edifici, com es veu en la data de damunt la porta: MDCCXCVI (1796).

Aquesta capella va quedar totalment abandonada al construir-se una església al poble de Galera.

Sant Pere de Monistrol, és una capella moderna que aprofità un temple romànic, aquest més antic està englobat en aquest edifici nou i només en queden els murs de l'est on es veu les ampliacions de més endavant.

Ara la coberta està ensorrada a causa de la Guerra Civil Espanyola i només s’aguanten les quatre parets."

Més coses:

• Com en alguna altra ocasió, teníem informació prèvia de la situació d'aquesta capella, extreta d'una pàgina web, generalment, ben informada.
  • Però una vegada arribats al lloc indicat, vàrem comprovar que era errònia. Vam decidir anar a demanar auxili a La Galera. En aquest lloc vàrem trobar els nostres “angelets del dia”. Un parell de senyores de mitjana edat, (Elisabet i Mª Dolors, si no ho recordem malament) que es disposaven a fer un passeig a peu, ens varen ajudar en la busca, fins i tot, acompanyant-nos fins el lloc on finalment vàrem poder veure l'església. Des d'aquesta pàgina, si se'n assabenten, de nou els hi donem les gràcies.
  • També teníem noticies (No sabem si són del tot certes ...) de que als voltants hi ha unes tombes antropomorfes. Vàrem fer una lleugera prospecció, sense trobar-les, però hem de fer constar que als voltants de la capelleta, la vegetació és força feréstec.
  • Amb el mateix nom – Sant Pere de les Cigales – hi ha una altra edificació, bastida en terrenys del terme municipal de Navàs, també al Bages.