Pont de les Femades – Pont d’Armentera / Alt Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Pont d'Armentera, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Camp (Tarragona). Al costat de la zona esportiva municipal.

Època: Romana - Obra Popular - Generalitat de Catalunya*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya*

Estat: Parcialment conservat. És un aqüeducte romà que duia l'aigua a Tarragona. Avui en dia, encara fa el servei pel qual va ser concebut.

Altres noms: Famades o Femades - Restes de l'aqüeducte romà a Tarragona -Generalitat de Catalunya*

Accés – Visitat el 13/08/2017:

0 - Punt d'inici. Cal situar-nos en un punt – 41 23 10.4 01 21 39.1 - de la carretera C-37, on hi ha una sortida d’aquesta via, que accedeix a un camí de terra, en baixada, que ens porta al llit del torrent de Rupit, on hi trobem aquesta veterana construcció.

Localització: N 41 23 12.6 E 01 21 33.9 - Altitud : 353 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2017):

“ Descripció

Es conserven diversos fragments de l'antic aqüeducte romà que duia l'aigua a Tarragona, per bé que molt modificats pel fet d'haver estat reutilitzat al llarg dels anys.

Sembla que rebia les aigües del Gaià, a uns 4 Km dels Pont, en el lloc denominat "el Molinet", actualment del terme de Querol.

El nivell de l'antic traçat es pot seguir a ambdós costats del torrent de Rupit.

Notícies històriques

Es té constància que a l'octubre de 2004 es feren unes obres de restauració del pont on se l'arrebossà, tapant així l'estructura de pedra original.”

Per complementar aquesta informació ens complau extreure el següent text de la pàgina web de la Diputació de Tarragona:

“ Descripció:

El pont de les Famades o de les Fermades forma part d'una de les infraestructures més espectaculars d'època romana al Camp de Tarragona: l'aqüeducte del Gaià, una infraestructura d'aprovisionament d'aigua per la ciutat romana de Tàrraco que arrencava al Pont de l'Armentera, a una cota de 350 metres sobre el nivell del mar, i amb una longitud de 40 km i arribava fins a Tàrraco.

Sembla que rebia les aigües del riu Gaìà, a uns 4 quilòmetres del Pont, en el lloc denominat "El Molinet", actualment del terme de Querol.

Des del Pont de l'Armentera, creua els municipis de Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Puigpelat, Valmoll, La Secuita, Els Pallaresos i Tarragona.

L'aqüeducte era un canal format per dos mur paral·lels de pedra lligada amb morter de calç, tot i que sovint un dels dos murs queda substituït per la roca retallada.

Entre els dos murs hi ha una solera o paviment que, com la cara interna dels murs, compta amb un recobriment impermeabilitzant constituït per una barreja de morter de calç, petits fragments de ceràmica i cendra (opus signinum).

Tot plegat es cobreix amb una volta de canó realitzada mitjançant un encofrat en el qual sovint s'aprecien els negatius dels taulons de la cintra.

Les mesures interiors són de 140 cm d'alçada per 70 d'amplada aproximadament.

La conducció disposa, a intervals, de registres de planta quadrada oberts a la volta, que complien la missió de facilitar l'accés del personal de manteniment i neteja a l'aqüeducte.

El Pont de les Famades o Fermades és un pont que serveix a la conducció per travessar el torrent de Rupit amb quatre arcades de diferent mida, més amples les dues laterals i més estretes les dues centrals.

Notes històriques:

Es té constància que a l'octubre de 2004 es feren obres de restauració del pont on se l'arrebossà, tapant així l'estructura de pedra original.”