Pont de l’Anijol – Sant Vicenç de Torelló / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Vicenç de Torelló, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Sense determinar – No apareix aquesta dada a les pàgines web de la Generalitat de Catalunya*, ni tampoc a les de la Diputació de Barcelona.

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte.

Estat: Es manté en peus.

Altres noms: - Pont de l’Anijol o de l’Aníjol, o sigui amb accent o sense, segons les fonts. (Generalitat de Catalunya). *

A les pàgines de la Diputació de Barcelona hi apareix referit com a “Aqüeducte”. Pensem que aquesta definició és més ajustada a la realitat.

De totes maneres, a les nostres pàgines el classificarem com a “pont” per coherència amb la denominació en que apareix en la majoria d’altres pàgines.

Accés – Visitat el 02/02/2019:

0 – El punt d’inici ha estat un lloc situat a 42 03 57.5 02 16 48.3, a la vora del PK nº 9 de la carretera BV-5224, on hi ha una sortida d’aquesta via que accedeix a un camí de terra.

Hem aparcat aquí mateix i ens hem disposat a continuar la descoberta a peu, caminant pel voral esquerra de la carretera, pendents de localitzar visualment aquest aqüeducte a l'altra banda de la riera.

Si us hi fixeu bé en aquesta imatge, aquesta construcció ja és visible al cap de poc, ben envoltada de vegetació.

Llavors ens hi hem acostat de manera intuïtiva, del millor modo o manera que hem pogut.

1 - Localització: N 42 03 53.54 E 02 16 45 - Altitud: 524 m.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, comporta

l'emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

Pont de cinc arcades de mig punt amb un o dos esperons que travessa el riu Ges.

El parament està format per un aparell de còdols reomplert de pedres sense tallar.

Les parts menys conservades han estat consolidades amb maons.

A la vall del Ges són molt infreqüents els ponts degut a que ha estat una zona molt poblada.

Aquest pont és només un exemple dels molts que hi ha a la vall.

Actualment està en desús al haver canviat el curs de la carretera per anar de Sant Pere de Torelló a Sant Vicenç de Torelló.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Febrer 2019):

“L'aqüeducte de l'Aníjol està situat al torrent de l'Aníjol, prop de la seva desembocadura al riu Ges.

L'estructura actual comprèn almenys dues etapes constructives diferents, que probablement es corresponen a la reconstrucció efectuada després de l'aiguat que va emportar-se el molí contigu.

La part més antiga està situada al costat de migdia i consta de cinc arcs de mig punt ceràmics que es recolzen sobre pilars.

El pilar de l'ull central està reforçat amb un esperó fet de carreus.

El parament dels murs és de maçoneria i els arcs i la barana del primer tauler són ceràmics.

En fer-se més alt el pont, es va construir una paret de maçoneria i una barana acabada amb una imbricació ceràmica.

Al costat de tramuntana hi trobem la part reconstruïda, amb tres arcs escarsers ceràmics de majors dimensions.

El parament dels murs en aquest tram és de còdols lligats amb morter.

La part per on circulava l'aigua es troba aïllada amb formigó.

Observacions: A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya es denomina Pont de l'Aníjol.”