Capella de Sant Roc – Sant Pere de Torelló / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sant Pere de Torelló, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XVII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Altres noms

Accés – Visitada el 02/02/2019:

0 – El Punt d’inici ha estat exactament el mateix que el que ens ha dut a visitar ---> el Pont de la Riera

Cal dirigir-nos a un lloc – 42 04 38.8 02 18 17.2,  situat a tocar del PK nº 12 de la carretera BV-5224 on hi ha un indicador: El Serrat. En aquesta direcció continuarem.

Des d’aquí entrem a un camí a estones asfaltat i a estones no, però que no planteja cap dificultat especial. Es pot recórrer en un automòbil convencional. (Caldrà tenir en compte les circumstàncies climatològiques ...)

És ara quan introduïm les coordenades finals, de situació d’aquesta edificació,  al nostre TomTom, que pren immediatament el comandament de l'expedició, guiant-nos sense destorb fins un lloc ( 1 ) que trobem a les coordenades 42 05 10.0 02 18 16.0 on hi ha dues piles de graveta, de terra, de color negre una i de color gris l'altra.

No hi ha cap indicador. L'ermita ja és discretament visible. Aquí hem aparcat el cotxe i llavors, a peu, passant per entremig de les piles de sorra, hem caminat uns metres seguint una discreta senda, que enfilant-se una mica ens ha pujat fins una zona de terreny empedrat on hi ha plantada l'esglesieta que busquem.

Si per la raó que sigui trobem la casa de la següent foto, és que hem arribat al Serrat. Això vol dir que ens hem passat. Caldrà tornar enrere, fins el punt anterior i afinar la busca.

Malauradament, no podem ser més concrets.

Vistes des de la Capella de Sant Roc:

2 - Localització: N 42 05 10.5 E 02 18 17.4 –  Altitud: 730 m.

La introducció de les coordenades anteriors, des del punt 0 al punt 2, en un mapa de Google, comporta l'emissió automàtica del següent

M A P A del itinerari.

No podem assegurar que aquest sigui exactament el recorregut que hem fet, però al menys dona una idea aproximada (De temps i de distància) a tenir en compte.

Capella dedicada a Sant Roc i situada a frec del camí ral de Sant Pere de Torelló a Vidrà.

És de petites dimensions, de nau única.

La façana es troba orientada a ponent i la capçalera, sense absis, a llevant.

L'interior és cobert amb volta i presenta una fornícula on hi ha una imatge de Sant Roc a la part de l'altar.

Al davant de la façana, que ostenta un portal d'arc de mig punt amb un pedrís a cada banda, hi ha un atri cobert a dues vessants seguint la cobertura de la nau.

Sobre el carener i a nivell del portal s'eleva un petit campanaret d'espadanya, la campana del qual es conserva al mas Serrat.

És construïda amb pedra sense polir excepte els elements de ressalt, que són de pedra tallada.

Notícies històriques

Situada a l'indret conegut per Serrat de Nespla, sobre un cim de 730 m d'altitud, els veïns de l'ajuntament de Masies de Torelló, ajudats pels devots de la vila, feren construir la capella amb motiu de la pesta de còlera de 1848 (?).

Malgrat aquestes notícies recollides a la bibliografia consultada, aquesta data és qüestionable, ja que la campana de l'ermita, conservada al mas Serrat, duu la inscripció següent: ME FEREN PER SANT ROC AÑO 1698 FOREN PADRINS FRANCESC SERRAT I MADRONA.

Això fa pensar que fou construïda per la pesta, però no la del segle XIX sinó la del XVII.

Cal remarcar que l'atri s'hi construí l'any 1901 segons data constructiva que ostenta ell mateix.”