Pont de Cavaloca – Cabacés / Priorat

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cabacés, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Priorat (Tarragona).

Època: Sense determinar – Obra popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Sembla bo. No té baranes. Desconeixem si en tenia abans.

Altres noms: Pont de Cavaloques - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitat: 04/7/2018.

0 – El punt d'inici ha estat un lloc – 41 13 51.5 0 44 01.3 - situat entre els PK 21 / 22 de la carretera T-702, on hem pres una sortida, accedint a un camí de terra, per on continuarem. No recordem haver-hi vist cap  indicació, llevat de la d’una  “església de Sant Miquel” (?). Hi ha una caseta de color rosa.

Aparquem el cotxe aquí mateix i ens disposem a continuar el camí a peu, doncs una mica més endavant hi ha un cartell prohibint la circulació motoritzada.

1 – A 41 13 56.6 00 44 26.3 veiem un indicador que ens assenyala que cal deixar la carretera i continuar per la dreta, en baixada. Aquí cal localitzar un imprecís corriol que baixa cap on ja intuïm que hi ha el riu. Una mica més endavant el sender es fa més precís, més ben fressat, amb el terra ben irregular, pedregós, incòmode. Al poc, ja veiem la imatge del pont, als nostres peus.

La durada del camí a peu, tot xino xano, haurà estat d'uns 30 minuts (Sols anada). Ha estat una bonica excursió.

2 - Localització: N 41 13 53.7 00 44 30.3 – Altitud aproximada: 255 m.

“ Descripció

“Pont d'un sol ull, sobre el barranc de Cavaloques, de tres metres d'amplada i bastit amb pedra lligada amb morter de calç, malgrat que la volta sembla sostenir-se únicament per la pressió de les pedres de la volta.

El pont és mancat de baranes i d'empedrat. L'arcada, apuntada, pren bon suport als costats rocosos.

L'època de construcció és incerta.

El pont forma part del camí de bast de Cabacers a la Vilella Baix, apartat de la ruta del camí ral, sobre el que hi ha el pont de Cabacers, de tal manera que la connexió entre ambdues construccions sembla remota.

Avui el camí és pràcticament abandonat, com el pont, situat en un paratge d'una gran bellesa, avui malmès pel foc.”