Antiga Casa de la Procura – Morera de Montsant / Priorat

I T I N E R A R I

Situació: A Escaladei, entitat de població de la Morera de Montsant, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Priorat (Tarragona).

Època: Segle XVII – Historicisme - Generalitat de Catalunya.*

Altres noms: Casa de la Comanda - Generalitat de Catalunya.*

La trobarem a la Plaça del Priorat nº 1. Aparcament als voltants.

Altres:  De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

“ Descripció

Edificació de planta i dos pisos, amb coberta a doble vessant i bastiment de pedra reforçat als angles de la façana amb carreus.

Al primer pis té disposats dos balcons

que s'obren a la plaça als quals s'han d'afegir algunes obertures en disposició poc regular, les façanes Sud i Est apareixen rematades per merlets.

L'edifici compta amb annexes, terrats segurament, lligats al cos principal per la part de llevant.

Segueix un estil historicista inspirat en construccions defensives de l'edat mitjana, amb elements afegits al segle XIX simulant una fortificació (com ara, els merlets).

Notícies històriques

Aquesta construcció té el seu origen a l'antiga Casa de la Procura, que en principi estava destinada a servir d'habitatge al monjo encarregat de la cura dels conreus de la Cartoixa d'Escaladei.

Al llarg del temps s'han succeït reformes i modificacions de l'obra original.

L'edifici actual correspon majoritàriament a una construcció de finals del segle XVII o inicis del XVIII.

Durant la desamortització fou venuda. A mitjans del segle XIX es poden datar les darreres reformes d'importància, i fou destinada a l'allotjament d'un dels terratinents del poble.

L'any 2013, amb motiu de l'adequació del pis superior, es va portar a terme una intervenció arqueològica. Durant aquesta no va ser trobat cap element corresponent als segles XIII-XV.

La nova Procura, començada a construir l'any 1692, només aprofitarà de les antigues edificacions un petit tram de mur situat a l'extrem NO.

A partir d'aquest moment es documenten diverses reformes, essent les més importants les del anys 1850-1880 coincidint amb la desamortització del conjunt i la seva transformació en residència particular. “

• A efectes de classificació d'aquesta edificació a les nostres pàgines, ho farem amb l'etiqueta d'altres".