Pont Vell o Pont Romà – Cabacés / Priorat

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Cabacés, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Priorat (Tarragona).

Estat: Bo. Lliurament accessible i transitable.

Altres noms: Pont Romà - El Pont -  Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitat: 04/7/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc - 41 14 34.7 0 42 13.4 – situat entre els PK 28 / 29 de la carretera T-702, on hem pres una sortida indicada: Pont Vell.

1 – A 41 14 35.5 00 42 10.6 – Desviació: Girem a l'esquerra. Indicat: Pont Vell. Arribem a destí. Aparcament al davant mateix del pont.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, NO COMPORTA la generació automàtica del M A P A del recorregut, doncs no identifica com a transitable la darrera part del camí, que sí que ho és.

Així doncs, en el seu lloc, oferim una captura de pantalla del M A P A, complementada amb anotacions manuals.

Veure la fotografia nº 11 de la Galeria de fotos.

Distància total aproximada, del recorregut: 298 m.

Pont de tres ulls d'arc de mig punt, el central amb més obertura de llum.

S'assenta sobre la pedra viva on discorre la llera del riu.

El pont és reforçat a banda i banda de cada costat per quatre contraforts a manera de tallamars.

El conjunt és de pedra blanca, ben escairada i amb algunes marques de picapedrers. Els contraforts són esglaonats i orientats en la direcció del corrent.

Notícies històriques

L'origen del pont és incert. Hi ha autors que sostenen que és romà, lligat amb possibles camins que menaven de l'Ebre a Tarraco.

D'altres es decanten a pensar en un origen medieval en connexió amb el camí de blat de l'Aragó a Barcelona per l'Ebre.

L'existència de marques de picapedrers i el bon estat de conservació fan pensar més aviat en l'origen medieval.

Avui és encara usat per tractors.”