Molí del Vent – El Perelló / Baix Ebre

Situació: A El Perelló, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Segle XIII – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurat, havent-li donat la figura i les formes d’un molí completament nou, de factura moderna, més propi dels molins de Castella i la Mancha.

Visitable exteriorment. A més a la pàgina web de la Diputació de Tarragona, es diu:

• Hi ha visites guiades al molí durant els mesos de juliol i agost tots els dissabtes de 11 a 13 h.
  • Durant la resta de l'any també es realitzen visites a grups, prèvia reserva al telèfon 977 49 10 21.

Accés – Visitat: 19 i 25 /08/2018.

En un lloc a tocar del PK nº 1105 de la carretera N-340a, que en aquest punt és un tram urbà, dins de El Perelló.

Torre rodona, base d'un antic molí que va ser adaptada a usos militars.

Torre cilíndrica, amb accés allindat, la qual cosa fa suposar que ha estat modificat, està a més a ras de terra i se li han obert vàries finestres. Les parets estan fetes amb aparell de pedra irregular no tenen cap senyal de merlets (que probablement no en tindria) ni mènsules.

Sembla ser que l'han confós amb un pal de la llum.(1)

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Agost 2018):
  • “Descripció

L'edifici consta d'una torre d'uns sis metres d'alçada, en la que hi ha dos pisos i una coberta giratòria d'uns tres metres a la que hi estan agafades les quatre aspes, a la part contraria es troba el pal de govern, que és el que fa girar la coberta.

A la primera planta es troba la cantonada per on baixava la farina i s'omplien els sacs, i a la segona planta trobem la maquinària del molí.

Notes històriques:

El molí de vent és una construcció característica d'aquest tipus, de forma cilíndrica, que data de l'any 1564. Està situat a l'entrada del poble, i durant centenars d'anys va funcionar com a molí fariner de blat.

Es conservava gairebé íntegre, tot i que li mancaven les aspes i s'havien obert noves finestres. Així, en dates recents va ser restaurat, retornant-li l'aspecte original, amb peces confeccionades a mida. Fou inaugurat el 22 de setembre de 2001.”

• Notes de Catalunya Medieval:

(1)  - Aquesta asseveració es refereix a que a l'anteriorment citada pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, hi apareix una fotografia d’aquesta torre, completament envoltada de cables.

• A efectes de classificació, a les nostres pàgines, ho fem amb etiqueta de Torre.