Espais naturals del Delta del Llobregat – Prat de Llobregat / Baix Llobregat

F O T O S

Les següents fotografies d'aquest “reportatge”, no guarden cap ordre en concret. Són  fruït d’un pausat deambular, amunt i avall, per l'extensa planura del delta.

1

2

3

4

5

Pròleg:

0 Punt d'inici: En primer lloc ens hem dirigit al lloc on hi ha una Oficina d'informació del Parc41 18 45.5 02 06 57.5 , al davant mateix del mirador de can Lluquer, on entre altres, ofereixen la entrega d’un planell, que ens serà de força utilitat.

D'entrada cal tenir ben clar i respectar escrupolosament, l'hora de tancament d’aquestes instal·lacions.

Els possibles recorreguts, ben indicats i planers, inviten a caminar sense preses. De tant en tant algun mirador o una garita d'aguait trenquen la monotonia del paisatge.

Fa bon servei saber en tot moment de quin nº de ruta hem partit i/o a on ens dirigim, si ho sabem ...

Cal no haver-se deixat els prismàtics a casa, per tal de gaudir de la contemplació dels ocells.

I encara més ... Es pot gaudir (?) de la vista i del soroll  dels avions que aterren i/o marxen de l'aeroport del Prat.

Aquest aparells apareixen amb una frenètica freqüència, que ni tant sols sospitàvem, passant a molt poca distància per sobre dels nostres caps, fent les delícies (?) d’un bon nombre de persones proveïts de màquines de fotografiar, capturant (cosa que no és senzill) imatges d'aquest altres "ocells".

Situació:  Els Espais Naturals del Delta del Llobregat són una xarxa d'espais protegits que pertanyen als municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat.

Època:

Protecció: La gestió correspon al Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Estat:

Accés – Visitat durant el mes d’Abril de 2019:

Als llocs, cadascun hi arriba com vol, o com pot ...  En el nostre cas, oferim la manera en que ens vam acostar a aquest paratges:

Primerament vàrem introduir al nostre navegador les següents coordenades: 41 18 43.8 02 06 24.2 i aquest estri ens va  dur sense destorb a una tranquil·la zona situada a tocar del tanatori  del Prat de Llobregat, on hi ha un extens terreny on es pot aparcar amb facilitat.

Després, a peu, en primer lloc ens vàrem desplaçar en direcció cap el Mirador de l’aeroport del  Prat - 41 18 29.1 02 06 36.1 -  (Veure mapes) .

Després ja ens vàrem desplaçar passejant de forma lliure, de manera intuïtiva, cap a la zona on hi ha la Caserna dels carrabiners, el Mirador del Semàfor, etc. -  (Veure mapes) .

LocalitzacióN 41 18 09.0 E 02 07 20.0

Altres: De la pàgina web del Consorci per a la Protecció i la gestió dels espais naturals del Delta del Llobregat ens complau extreure la següent informació - (Abril 2019).

“ El delta del Llobregat està format per una extensa plana que ocupa 98 km2 entre el massís del Garraf i Montjuïc, i el congost de Sant Andreu de la Barca al nord.

Es forma en una època recent: apareix en èpoques romanes i va creixent fins al segle XIX.

Ha tingut diferents boques de riu que amb el temps han anat creant les llacunes litorals.

Per la naturalesa dels materials que el formen, té una capa d’aigües subterrànies, l’aqüífer, que ha possibilitat la transformació de l’agricultura i ha facilitat que se'n fes un ús humà intensiu; de fet, és una de les zones agrícoles més riques de la Mediterrània.

Els aiguamolls litorals estan connectats amb l'aqüífer i en depenen.

El delta del Llobregat és el segon delta en extensió de Catalunya i conserva un dels aiguamolls més importants del país.

El delta del Llobregat es va començar a formar fa aproximadament 18.000 anys, però només  en fa uns 2.300 que el nivell del mar es va estabilitzar i es va iniciar la formació del delta actual, que pateix contínues transformacions, determinades pel difícil equilibri entre el mar i la terra i per les variacions del riu.

Durant molts segles, fou una terra inhòspita, amb un poblament precari i dispers sotmès a les dures condicions del territori.

A partir del segle XV el territori és ocupat de forma contínua: l'agricultura de secà, primer, i la de regadiu, després, seran les activitats econòmiques dominants fins que al llarg del segle XX deixaran pas a la indústria i, finalment, a les activitats terciàries.

El delta actual és un espai transformat per l’acció humana.

Les diferents etapes han deixat empremta sobre el territori, que s’ha convertit en un mosaic de paisatges: espais naturals, conreus, zones urbanes, industrials i de serveis, xarxa viària i ferroviària, i infraestructures com el Port i l’Aeroport.

El marge esquerre del riu Llobregat es va  transformar ràpidament  i avui dia gairebé no hi queden terrenys naturals ni agrícoles.

El marge dret, en canvi, acull les restes d’aiguamolls litorals, algunes platges i pinedes ben conservades i també zones agrícoles i humanitzades.

• Les àrees millor conservades són les que constitueixin els espais naturals.

La varietat d'hàbitats presents d'interès europeu i la riquesa faunística i botànica han fet que el Consell de les Comunitats Europees hagi declarat ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) més de 900 hectàrees, que estan protegides com a Xarxa Natura 2000, i d’aquestes, prop de 500 hectàrees són Reserva Natural Parcial.”

Paisatges del Baix Llobregat

Tot seguit facilitem una sèrie d’enllaços a altres pàgines que amplien la informació sobre aquest tema.

Espais naturals del Delta del Llobregat – Espais visitables

Els espais naturals del riu Llobregat

Delta del Llobregat – Vikipèdia

Els espais naturals del Delta del Llobregat – Sortir amb nens

Espais naturals del Delta del Llobregat – Consorci de turisme del Baix Llobregat

Espais naturals del Delta del Llobregat – El Delta – Consorci per a la gestió i la protecció dels Espais naturals del Delta

Els espais naturals del riu – Ajuntament del Prat de Llobregat

Mapa dels Espais naturals del riu