Església VELLA de Sant Joan d’Oló – Santa Maria d’Oló / Moianès

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó, a la vora del Mas Armenteres, en terrenys de Santa Maria d'Oló, vila i municipi de la comarca del Moianès (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat) - A data d'avui (11/04/2014), les fotografies que hi ha en aquesta pàgina, no són correctes, doncs  corresponen a l'Església Nova de Sant Joan d'Oló.

Protecció: Informació no disponible - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Malmesa. Pràcticament sols hi resten en peus les quatre parets. Tot i això l'entorn està força cuidat, net de vegetació, i amb un cercat de fusta que protegeix als visitants de possibles caigudes des de les alçades on està edificada aquesta esglesieta.

Lliurament accessible. Hem aparcat als peus del turó. Hi ha un panell informatiu.

Altres noms: Església de Sant Joan Vell - (Patrimoni.Gencat)

Accés - Visitada el  11/04/2014:

Hi hem accedit procedents de l'església de Santa Creu de la Plana. Per arribar fins aquí, veure la nostra pàgina corresponent a aquesta darrera edificació.

• Des del paràgraf on en aquella pàgina diem “Des d’aquesta mateixa desviació, seguint recte (indicat), anirem a l’Església Vella de Sant Joan d’Oló.”, prosseguim la descripció de l'itinerari.

Continuem circulant uns 500 m. aproximadament, per la carretera asfaltada, fins arribar a un lloc (41 50 48.6 01 59 57.6) on hem d'abandonar l'asfalt, per la dreta, seguint les indicacions d'un precari cartell: “Armenteras”.

Aquí caldria plantejar-se per primer cop l'oportunitat de continuar si anem amb un cotxe de turisme, depenent de l'estat que presenti el camí durant els següents metres.

Si ho considerem oportú, podem continuar encara una mica més, en baixada, fins un lloc proper situat a 41 50 55 01 59 58, (Assenyalat amb una X al planell) on aquí si que ja és imprescindible deixar el vehicle, aparcat en una ampla planura a mà esquerra, i continuar a peu, a  menys que hàgim arribat fins aquí amb un 4 x 4. Hi ha un cartell “Armenteras”, sent ben visible aquest mas, al davant nostre.

Hem de seguir, per la dreta. Aquí hi ha un “artístic” cartell que ens indica la “Sortida”, per quan tornem.

De qualsevol manera el recorregut d'aquesta part final, trepitjant un camí de terra, és d’uns 600 metres aproximadament, fins arribar als peus de l'esglesiola. Continuem.

Encara trobem una altra desviació, indicada, per continuar per l'esquerra (41 50 55 02 00 00).

Finalment arribem a un lloc situat a 41 51 04.3 01 59 50.4,  on hi ha una petita planura, presidida per un panell informatiu, i al davant, enfilada, veiem l'església de Sant Joan Vell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Abril 2014), tot i que a data d'avui, la fotografia que presideix aquest text no és correcte, doncs  correspon a l'Església Nova de Sant Joan d'Oló (Veure al final d'aquesta mateixa pàgina):

“ Descripció

Edifici romànic possiblement construït en la 2ª m. s. XI i situat dalt d'un petit turó, prop del mas Armenteres.

Es tracta d'una església d'una sola nau, amb absis semicircular a sol ixent.

Aquest en el seu exterior està ornamentat amb un fris d'arcuacions cegues distribuïdes en grups de cinc entre bandes llombardes.

Al centre de l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada en molt mal estat, coronada amb un arc de mig punt.

La porta es troba al capdavall del mur de migdia.

El sostre està esfondrat, però es creu que estaria cobert amb volta de canó, mentre que l'absis ho seria amb volta de quart d'esfera.

L'aparell és obrat amb carreus petits, disposats en filades, barreja d'arenisca i gres.

Algunes de les dovelles són de pedra tosca.

L'estat de l'edifici és de franca ruïna i la vegetació tendeix a envair l'església.

Notícies històriques

El nom d'Oló apareix el 889 i el terme és documentat des del 927; l'església de Sant Joan es troba esmentada el 1081 i de la seva funció parroquial se'n té constància des del 1136.

Aquesta funció parroquial l'ha conservada fins avui, encara que el títol ha estat traslladat a l'edifici nou que es construí entre el 1629-1639.

Es creu que l'església degué passar a la Canònica de l'estany el 1364 quan es féu la compra del castell d'Oló.

Aquesta dependència degué durar fins al 1592, data d'extinció de la canònica, passant a formar part de les Cinc Dignitats Reials; en tenim constància, concretament, el 1686 quan el bisbe de Vic Pasqual al visitar la parròquia fa constar que pertany a les Dignitats Reials.

L'església es trobava dins l'antic terme del castell d'Oló, en la zona sud-Occ. del terme.”

MAPA de situació de l'església VELLA de Sant Joan d'Oló: