Església de Santa Creu de La Plana – Santa Maria d’Oló / Moianès

I T I N E R A R I

Situació: Molt a la vora del mas La Plana. Tot i que l'edificació actual d'aquest mas és molt nova, del segle XIX, el lloc apareix documentat des del segle XII. En terrenys de Santa Maria d'Oló, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianés - (Barcelona).

Estat: L'edificació, avui en dia, està en mal estat. Ara bé, a la vista de que pels voltants hi ha maquinaria i material de construcció, tot fa pensar que actualment s'està procedint a fer-hi treballs de restauració.

El dia de la nostra visita es podia accedir lliurament a l'interior. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el  11/04/2014:

Hem sortit de Santa Maria d'Oló, baixant pel carrer Josep Sauleda (41 52 23.9 02 02 09.3), seguint les indicacions que ens dirigeixen cap a Sant Joan d'Oló.

Circularem tota l’estona per carretera asfaltada.

Durant el recorregut trobarem una desviació a l'esquerra (41 51 29 02 02 08.8) indicada per anar a l’església de Sant Vicenç de Vilarassau. De moment obviem aquest destí i continuem per la dreta.

Trobarem una cruïlla, situada a 41 50 58 02 00 48, on hi ha un petit cartell informatiu assenyalant que estem al Collet de la Plana, on cal continuar pel camí de la dreta.

Aviat arribarem a una ampla esplanada:a l’esquerra, veurem l’església de Santa Creu de La Plana. A la dreta el mas de La Plana.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó, rematada amb un absis semicircular a sol ixent cobert amb volta de quart d'esfera.

Al entre de l'absis hi ha una finestra, ara tapiada, de doble esqueixada.

L'accés a l'església es fa pel cantó de ponent on hi ha una porta adovellada.

En aquest mateix mur de ponent s'alça un campanar d'espadanya.

El mur que tanca la nau a l'est sobresurt més que la teulada, a doble vessant, i l'absis.

Al cim d'aquest mur hi ha una creu que és un dels pocs elements decoratius de l'edifici.

Al s. XVII o a principis del XVIII l'església fou transformada.

Es recobrí d'argamassa, es tapà la finestra absidal i es reforçà amb un contrafort situat a l'extrem sud.

L'interior de l'església actualment està enguixat.

Notícies històriques

Aquesta església apareix citada el 1081 com a Santa Creu de Sant Joan d'Oló, i el 1166 es documenta una sagrera de Santa Creu que ha de correspondre's amb aquesta església.

El 1175 Pere d'Oló i la seva muller Dolça, senyors del terme, li feren un primer llegat piadós en el seu testament.

Segons dades de l'arxiu de Sant Joan d'Oló apareix documentada el 1413 i 1512.

Al construir-se la nova parroquial de Sant Joan d'Oló a la Plana, entre el 1629-39, l'església de la santa Creu s'anà eclipsant a l'estar la parroquial tan a prop.

El 1936 fou profanada i quedà sense culte.

Al llarg dels segles ha sofert poques modificacions.