Església parroquial de Santa Maria de Riudaura – Riudaura / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: A Riudaura, petita població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Documentada des del segle IX, l‘actual església és del segle XVIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament a la vora.

Altres noms: Monestir de Santa Maria de Riudaura – Vikipèdia

Senzill de localitzar: a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“ Descripció

“L'església parroquial de Santa Maria de Ridaura - també coneguda con abadia o monestir de Santa Maria - és un conjunt de gran impacte al paisatge.

Amb nombroses i evidents remodelacions d'èpoques molt diverses, l'actual temple és el construït al segle XVIII.

Conserva una torre de secció circular d'època medieval i tres llindes amb inscripcions del segle XVIII.

Porta

Situada a la façana de ponent, bastida en pedra del país poc treballada.

A la part superior hi ha una fornícula que acull la imatge de la Verge amb l'Infant.

Al carreu que fa de llinda es pot llegir la data inscrita de 1799 amb una forma decorativa al bell mig.

Llindes

A l'interior del temple:

1-. "NEMO PREZVMAT ACCE DERE INDIGNVS ANSELIMVS 1723"

2-. "ACCENDE NVANDO PVRVN'TE IPSUM INVENERIS THEOPHYLACTUS 1723".

Els púlpits conservats a l'interior de l'església, estan decorats amb estuc blanc i els detalls ornamentals de fullatges daurats. Estan coronats per un teuladet damunt del qual dos àngels sostenen la creu. Disposen de cinc costats amb els següents motius ornamentals:

En el primer púlpit hi apareix la inscripció CURATO PARRAL DE . S. MARIA DE RIUDAURA, i un brau com a símbol d'un evangelista.

En el segon púlpit, hi apareix inscrit I H S, una àguila i un lleó com a símbols evangelistes, un escut d'armes, un cap d'àngel, la frase ALCALDIA NACIONAL DE RIUDAURA i un nus i unes mans.

Trobem a l'altar principal un retaule de Santa Maria. També en trobem als altars laterals retaules que pertanyen entre el XVIII-XIX.

Notícies històriques

Aquesta construcció fou fundada com a monestir benedictí pel compte Guifré de Girona-Besalú vers el 852 i al 858, el bisbe de Girona Sunifred consagrà la seva primera església, al lloc conegut en aquell moment com "Riodazari".

L'any 937, Sunyer traspassarà la casa al monestir franc de Santa Maria de la Grassa, portant-se a terme nombroses obres de restauració.

A mitjans del segle XVI va deixar de pertànyer a la Grassa, iniciant però una etapa de desprestigi i pèrdua d'autoritat.

El papa Climent VII va decidir posar-lo a la dependència de Sant Pere de Camprodon a l'any 1592.

Al primer terç del segle XIX, amb la desamortització de Mendizábal, es produí l'abandó del conjunt.