Església parroquial de Santa Maria de Corbera – Corbera / Baix Llobregat

Situació: A Corbera de Llobregat, vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Diputació de Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Aparcament: Seria preferible aparcar amb anterioritat a la part baixa de la població i pujar a peu pels costeruts carrers del poble.

En altre  cas, si decidim acostar-nos amb cotxe, una mica abans d'arribar a tocar de l'església, hi ha una desviació obligatòria a mà esquerra, que ens dirigeix a una petita zona d'aparcament, en una baixada, davant de les cases on s'hi representa el pessebre vivent.

Accés - Visitada el 14/12/2010 i 29/06/2013:

A la part més alta del poble, a la plaça de l'Església.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

Edifici religiós, parròquia de Corbera de Dalt.

Té la façana orientada a Sud-oest i ocupa el cim d'un turó on, en part, hi havia antigament el castell dels barons de Corbera i possiblement l'antiga capella romànica de la qual es conserva un tram de socolada a unes parets Sud-est.

El campanar vuitavat que té gravat a la cara Sud un rellotge de sol amb una data interior a la reconstrucció del temple.

Fou transformat en una planta d'una nau amb capelles laterals d'estil neoclàssic.

El campanar té tres campanes anomenades Maria, Magdalena i Telma.

Imatge de Santa Magdalena imatge gòtica del segle XV, copatrona de la vila.

Notícies històriques

Sembla que no hi ha dades anteriors al 1295, quan el noble Marimon de Plegamas va construir un altar dedicat a Santa Maria.

Segons documentació del llinatge Llopart "Can Llopart", al s. XVI es realitzen obres de reconstrucció o ampliació de l'església.

El 1968 es van fer obres a l'interior donant més capacitat a l'espai dels fidels.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juliol 2013):

“ Descripció

Església de forma rectangular formada per una nau central (amb coberta de dos aiguavessos), sengles naus laterals (totes tres de punt rodó) i campanar vuitavat integrat a la façana de migdia.

Bastida amb pedra vermella, integra elements de diferents estils arquitectònics (romànic, gòtic, barroc i, externament, neoclàssic), ja que en el decurs dels segles l'edificació inicial (formada per una sola nau i un atri davanter) es va anar ampliant sense enderrocar-ne cap element anterior, fins assolir la fesomia actual.

El temple actual és d'una sola nau, sense absis diferenciat, coberta amb volta de llunetes; a banda i banda hi ha capelles laterals obertes per arcs de mig punt.

La porta és d' arc escarser, decorada amb un motlluratge senzill, i duu la data de 1777.

La façana principal conté un rellotge rodó d'estil modern; a la cara sud del campanar hi ha un rellotge de sol.

El campanar és una torre adossada a la façana de migdia de l'església; la base és de planta quadrada, que a mitja alçada es fa vuitavada.

Història

L'evolució de l'església de Santa Maria de Corbera està vinculada a la senyoria i castell de Corbera i a la devoció de Santa Magdalena.

La consagració de l'església (indatada) és anterior a 1295, data de la seva primera referència documental a càrrec del senyor de Corbera, Bernat Marimon de Plegamans, que l'esmenta com a element dins del recinte del seu castell.

Les parets més antigues de l'actual església corresponen a l'edifici originari del segle XIII (un atri i una sola nau, amb els altars de Sant Joan i Santa Magdalena al seu interior), el qual ha estat objecte de successives ampliacions: sagristia (1492), capella de Santa Magdalena al costat de l'atri (1487), campanar (1508), capella de Sant Joan (1522), capella del Rosari (1589), sengles capelles de Santa Bàrbara i Sant Roc (1594), cor sobre l'atri (1600), incorporació de l'atri a la nau central (1611), modificació de la façana principal (1711-1777), nova capella de Santa Magdalena (1825), presbiteri i cambril (1858), capella del Santíssim (1885), baptisteri (1940), ampliació de la capella del Santíssim (1964) i restauració de l'exterior del campanar (1988).”

Altres llocs interessants per visitar:

És força reconegut el  Pessebre vivent de Corbera, que es celebra des de l'any 1962, durant les festes de Nadal i Cap d'Any.