Església parroquial de Sant Joan Baptista – Cornellà del Terri

I T I N E R A R I

Situació: A Borgonyà, entitat de població de Cornellà del Terri, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle – XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: - No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Sant Joan de Borgonyà - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 14/10 /2017:

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2017):

“Descripció

El veïnat de Borgonyà està situat sobre un turonet, prop del riu Terri, i es troba centrat per l'església de Sant Joan.

L'edifici és d'una sola nau, coberta amb volta apuntada, i absis semicircular, rematat amb una cornisa que descansa sobre arcuacions llombardes dividides en sèries de quatre, a l'exterior.

Les parets estructurals són de maçoneria excepte en l'absis romànic que conserva els carreus ben escairats i la de la façana principal.

Al costat de migdia hi té adossada la rectoria i a tramuntana trobem la sagristia i una capella barroca dedicada a la Verge del Roser.

El campanar d'espadanya va ser reconvertit en torre al segle XVII.

És de planta quadrada amb una obertura en forma d'arc de mig punt a cada costat i coberta de teula a quatre vessants.

La porta d'entrada és amb carreus de forma motllurada de l'any 1623.

Notícies històriques

Església parroquial dedicada a Sant Joan consagrada l'any 1142. De l'edifici primitiu només es conserva l'absis d'estil romànic, que originalment havia estat cobert amb pissarra.

L'actual sostre amb volta de la nau és del segle XVII, així com també ho és la porta principal. A la llinda de l'accés es pot llegir: "Ivan 16 23 Blanch Alaudabile nomendnia".

La capella lateral és dedicada a la Verge del Roser i fou construïda el 1721.”